Complici la "ucidere din culpă". MAI a încercat să omoare din faşă anchetarea morţii lui Bogdan Gigină

În momentul în care ancheta morţii lui Bogdan Gigină se îndrepta spre o concluzie periculoasă pentru Gabriel Oprea, şi anume conturarea acuzaţiei de "ucidere din culpă", şeful Poliţiei Române a trimis controale peste controale peste poliţiştii care se ocupau de caz.
Loredana Diacu
10.10.2016

alte articole

Protest anti-Oprea (Epoch Times România)
Loredana Diacu
10.10.2016

În mandatul fostului ministru de Interne Petre Tobă, şeful Poliţiei Române a vrut să omoare din faşă anchetarea morţii poliţistului Bogdan Gigină, reiese dintr-un raport al Corpului de control al premierului Cioloş, relatează România Liberă.

Astfel, potrivit sursei citate, şeful Poliţiei Române a trimis trei controale peste angajaţii Serviciului Omoruri din Poliţia Capitalei, care anchetau accidentul de motocicletă în urma căruia a murit Gigină, în timp ce-l escorta pe Gabriel Oprea. Controalele, dispuse în momentul în care ancheta se îndrepta spre o concluzie periculoasă pentru fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, respectiv conturarea acuzaţiei de “ucidere din culpă”, au fost abuzive, supradimensionate şi cu totul excepţionale, arată corpul de control al prim-ministrului.

”A fost un veritabil blitzkrieg, menit să-l scoată din joc pe coordonatorul anchetei accidentului lui Bogdan Gigină, comisarul-şef Radu Gavriş, conducătorul serviciului. În nici două săptămâni, controlorii IGPR au decis că în departamentul său nu se respectă procedurile referitoare la gestionarea informaţiilor clasificate şi personale. Urmarea a fost constituirea unei comisii disciplinare care să decidă sancţionarea lui Radu Gavriş. Dezvăluirea în presă a strategiei IGPR a dus la efectuarea unui nou control. De data aceasta, sub lupă a fost chiar Inspectoratul General al Poliţiei Române, iar de verificări s-a ocupat Corpul de Control al premierului Cioloş", precizează sursa citată

Cercetând modul în care au fost declanşate controale, cu scopul de a-l scoate din joc pe coordonatorul anchetei accidentului lui Bogdan Gigină, comisarul-şef Radu Gavriş, specialiştii din corpul de control au constat că totul era excepţional: atât rapiditatea, cât şi numărul mare de membri ai comisiei de control.
Astfel, IGPR a trimis 17 anchetatori să verifice 44 de angajaţi, în aceeaşi zi în care s-a luat decizia controlului s-a trecut şi la verificări, cu o repeziciune uimitoare iar comisarului Gavriş nu i s-a dat dreptul la apărare.

"Ca urmare a prezentării Notei de constatare (...) a fost încheiat un Proces-verbal de prezentare a Notei de constatare, (...), fără număr de înregistrare, semnat doar de 4 membri ai comisiei de control, în care se menţionează că, în decursul a 30 de minute, respectiv în intervalul orar 11.15-11.45, Nota de constatare, semnată de către cei 17 membri ai comisiei de control, de directorul general şi directorul general adjunct ai DGPMB şi de către personalul vizat, a fost prezentată şi citită în prezenţa celor mai sus menţionaţi.

(...) A fost refuzată punerea la dispoziţie, în copie, a documentelor solicitate de către şeful Serviciului Omoruri (...), în vederea formulării unei posibile contestaţii. (...)

Prin refuzul de a pune la dispoziţie persoanei supuse controlului a unei copii a documentului cuprinzând constatările în urma controlului, se îngrădeşte dreptul la apărare al persoanei controlate, aceasta aflându-se în imposibilitatea de a contesta în mod real/efectiv aspectele consemnate în Nota de constatare", se arată în raport.

Articolul integral poate fi citit aici

Reamintim că Bogdan Gigină, poliţist în Brigada Rutieră, a decedat, la doar 28 de ani, după ce a căzut de pe motocicletă într-o groapă aflată pe strada Ştirbei Vodă.

Iniţial, Poliţia Capitalei a comunicat că agentul era într-o misiune de fluidizare a traficului pentru ca, două zile mai târziu, după ce presa a vuit despre faptul că tânărul făcea parte dintr-o coloană care-l însoţea pe vicepremier de la restaurant spre casă, Poliţia să confirme că agentul făcea într-adevăr parte din dispozitivul lui Oprea. Desigur, Poliţia a precizat că Gabriel Oprea beneficia de coloană "în condiţiile legii" şi se deplasa cu o viteză adaptată la condiţiile meteo şi de trafic existente.

Pe de altă parte, mai mulţi poliţişti au declarat, sub protecţia anonimatului, că Gigină ar fi fost obligat să gonească la o viteză de peste 100 km la oră, că ABS-ul motocicletei nu funcţiona şi că, oricum, regulamentele poliţiei rutiere interzic mersul cu motocicleta pe ploaie şi frig. De asemenea, oamenii în uniformă au mai precizat că Oprea mergea însoţit de coloană (la care, potrivit legilor în vigoare la momentul producerii accidentului, nu are dreptul decât în situaţii excepţionale) şi la restaurant şi la tuns, practic peste tot, iar poliţiştii erau obligaţi în mod constant să meargă cu viteze mult prea mari.

În februarie a.c., fostul ministru de Interne şi vicepremier pentru Securitate Naţională, Gabriel Oprea, a fost plasat sub urmărire penală de procurorii DNA, fiind acuzat că a abuzat în deplasările sale de coloană oficială, deşi legea spune clar că nu avea acest drept decât în situaţii excepţionale.

Ulterior, pe 1 septembrie a.c., procurorii au cerut aviz pentru urmărirea penală a lui Oprea, pentru ucidere din culpă. Pe 19 septembrie, senatorii au respins cererea, după ce Oprea le-a cerut colegilor să-l scape de DNA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor