Fostul ministru Tobă şi colegi ai săi de dosar, puşi la dispoziţie de ministrul Tudorache

Demisionat din funcţia de ministru de Interne pentru a fi apoi numit consilier la MAI, Petre Tobă se vede, mai nou, pus la dispoziţie, în urma declanşării urmării penale în dosarul vizând cheltuirea presupus ilegală a bugetului DIPI.
Petre Tobă (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Loredana Diacu
03.10.2016

Fostul ministru de Interne, Petre Tobă, a fost pus luni, la dispoziţie de către succesorul său, Dragoş Tudorache, ca urmare a punerii în mişcare a acţiunii penale faţă de acesta. Aceeaşi "soartă" au avut-o şi doi ofiţeri DIPI precum şi fostul ataşat de interne al Delegaţiei Permanente a României la NATO, Horaţiu Năbîrjoiu, după ce procurorii DNA au pus în mişcare acţiunea penală împotriva lor în dosarul privind folosirea ilegală a fondurilor operative ale DIPI.

"Prin ordine ale ministrului afacerilor interne, Ioan-Dragoş Tudorache, în conformitate cu prevederile Legii 360/2002 privind Statutul Poliţistului, ca urmare a punerii în mişcare a acţiunii penale, domnii Petre Tobă, Gelu Oltean, Rareş Văduva şi Horaţiu Năbîrjoiu au fost puşi la dispoziţie.

De asemenea, prin acte administrative emise potrivit competenţelor, au mai fost puşi la dispoziţie alţi 11 poliţişti, faţă de care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale", se precizează într-un comunicat remis de MAI Epoch Times.

Reamintim că Petre Tobă şi cei trei foşti şefi ai Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă sunt cercetaţi în dosarul privind cheltuirea presupus ilegală a bugetului DIPI.

Punerea la dispoziţie reprezintă eliberarea poliţistului din funcţia pe care o ocupă cu păstrarea statutului de poliţist, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului Afacerilor Interne. Punerea la dispoziţie poate fi dispusă când faţă de poliţist a fost dispusă urmărirea penală şi presupune că acesta este îndepărtat din funcţia pe care o deţine dar rămâne la dispoziţia unităţii din care face parte, pentru a fi repartizat în altă funcţie, care să nu intre în conflict cu desfăşurarea anchetei penale.

Pe durata punerii la dispoziţie poliţiştii continuă să fie plătiţi, însă cu salariul minim prevăzut pentru gradul deţinut. Punerea lor la dispoziţie încetează când aceştia nu se mai află în situaţia de a fi urmăriţi penal.

Mai amintim că procurorii DNA au constatat, de-a lungul investigaţiilor ce au fundamentat dosarul, disjuns din „Limuzina" - faimosul caz în care Gabriel Oprea este acuzat de abuz în serviciu în legatură cu achiziţionarea unui Audi A8 - că din fondurile DIPI s-au cheltuit fonduri importante pentru cele mai neaşteptate cheltuieli. Astfel, din fondurile operative ale direcţiei au fost cumpărate căsuţe de păpuşi cu nisipar şi tobogan, în valoare de 7.000 lei, cărţi de joc, darts cu săgeţi, arcuri de tir, plase de tir, mingi de volei în valoare de circa 4.000 lei, bandă de alergare, în valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, în valoare de circa 17.000 lei precum si stilouri în valoare de 13.000 lei. Tot din aceşti bani s-au plătit şi mese festive ale ofiţerilor neoperativi ai D.I.P.I.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor