Cioloş, despre cazul Gigină: "Subordonaţii nu lucrează pentru şefii lor, ci lucrează pentru cetăţeni".

"Poliţiştii au jurat pentru nişte valori şi acele valori trebuie să le ghideze conştiinţa. Deşi ordinele trebuie, în principiu, respectate, ideal este, în primul rând, să fii cu conştiinţa împăcată atunci când faci un anumit lucru", a opinat Cioloş.
Loredana Diacu
29.09.2016

alte articole

Dacian Cioloş (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Loredana Diacu
29.09.2016

Nimeni în România nu are dreptul să îi ceară unui subordonat să facă altceva decât să respecte legea, a declarat, joi, premierul Cioloş, în faţa studenţilor din anul I ai Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", care au depus astăzi jurământul militar.

Declaraţiile lui Cioloş au venit ca răspuns la o întrebare ce i-a fost pusă după ce în discursul său adresat studenţilor a făcut apel de mai multe ori la importanţa îndeplinirii ordinelor, context în care premierul a fost întrebat dacă s-a gândit şi la cazul poliţistului Bogdan Gigină.

Cred că nimeni, absolut nimeni în această ţară nu are dreptul să ceară cuiva, unui subordonat, să-şi folosească forţa şi autoritatea pe care i-o dă uniforma, în primul rând, şi legea, nu poate să îi ceară unui subordonat să facă altceva decât să respecte legea şi să-i respecte pe cetăţenii pentru care lucrează. Pentru că, subordonaţii nu lucrează pentru şefii lor, ci lucrează pentru cetăţenii lor. Şefii lor sunt cei care trebuie să îi îndrume. (...) Cu cât conştiinţa ne va ghida mai mult în alegerile şi în deciziile pe care le luăm, şi la nivel individual, şi la nivel colectiv — dar aici e vorba mai ales de nivel individual, pentru că atunci eşti în faţă cu conştiinţa ta... — cu cât mai mult vom învăţa să ne ascultăm conştiinţa cu atât mai repede o să evoluăm ca societate", a răspuns Dacian Cioloş.

Întrebat ce poate să facă un subordonat dacă un ministru îi cere să se deplaseze "în goană" prin Bucureşti, Cioloş a răspuns: El poate să iasă la raport şi cred că atunci când îţi spui punctul de vedere foarte clar eşti cu conştiinţa împăcată.

Premierul a mai subliniat că, în orice instituţie "unde trebuie să fie disciplină e firesc că trebuie să asculţi ordinele şefilor", însă ordinele şefilor trebuie să se bazeze pe lege şi să se bazeze pe integritate.

"Însă sunt momente în care aceşti oameni vor fi singuri în faţa unor situaţii unde vor trebui să facă anumite alegeri. (...) Ei au jurat aici pentru nişte valori şi cred că acele valori trebuie să le ghideze conştiinţa. Cred că e important să înţelegem nu că nu trebuie să execuţi un ordin, dar că trebuie în primul rând să fii cu cu conştiinţa împăcată atunci când faci un anumit lucru", a adăugat premierul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor