"Cum să furi o pădure" - investigaţie RISE

Printr-o retrocedare extrem de controversată, o parte dintr-o pădure din Munţii Maramureşului a ajuns pe mâinile unor interlopi care au grijă acum să o radă de pe faţa pământului, chiar sub ochii adevăraţilor proprietari.
Defrişări
Defrişări (RISE Project)

A fost odată o pădure, undeva, la nord, în Munţii Maramureşului. Apoi, un deputat a adus nişte interlopi cu drujbe şi pădurea a început să moară, au scris jurnaliştii de la RISE Project.

Interlopilor li se spune "Butanii", sunt un clan violent din Borşa care a speriat şi defrişat regiunea în timp ce SRI îi monitoriza. Până la urmă, în 2009, a fost nevoie de un batalion de jandarmi echipaţi de război ca să-i salte de acasă pe liderii grupării. Atunci, operaţiunea s-a numit "Buldozerul" pentru că interlopii protejau o reţea continentală de contrabandă cu utilaje forestiere. Acum sunt liberi, însă, şi, ca termitele, distrug sistematic parcul natural în care trăiesc. Nu sunt singuri.

Deputatul e Nuţu Fonta (PMP), cel mai influent şi bogat politician din zonă, cumătru cu Gabriel Oprea şi conectat dintotdeauna la clanul interlop. În schemă au fost implicaţi direct soţia şi şoferul lui. Ultimul a murit subit.

Pădurea a fost revendicată şi obţinută abuziv pe parcursul unui adevărat "lanţ trofic" de ilegalităţi instituţionale care duc la dispariţia ei chiar acum, sub ochii proprietarilor de drept. Banii vin de la Holzindustrie Schweighofer, corporaţia austriacă în ale cărei gatere sfârşesc buştenii tăiaţi ilegal de interlopi.

Pentru a citi continuarea investigaţiei intraţi aici.