"O nouă mineriadă împotriva educaţiei". Legea care-i apără pe plagiatori, girată de comisia Ecaterinei Andronescu

Acum ceva vreme, Klaus Iohannis a refuzat să promulge un controversat proiect de lege despre care s-a spus că masacrează Legea Educaţiei în privinţa doctoratelor şi l-a trimis înapoi în Parlament spre reexaminare. Solicitarea preşedintelui s-a lovit iniţial de refuzul Camerei Deputaţilor, iar acum de cel al Comisiei pentru învăţământ din Senat care a trimis-o în plen spre vot final.
Ecaterina Andronescu
Ecaterina Andronescu (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Comisia pentru învăţământ din Senat, for prezidat de fostul ministru PSD Ecaterina Andronescu, a respins cererea de reexaminare a controversatului proiect de lege care modifică Legea Educaţiei pasând în curtea şcolilor doctorale şi a universităţilor acreditate responsabilitatea de a soluţiona sesizările de plagiat. Cu alte cuvinte, "legea spărgătorului de bănci, pus paznic la seif", după cum remarca, la un moment dat, jurnalista Emilia Şercan - o autoritate în materie de doctorate plagiate.

Prin această lege, care aşteaptă acum votul final în Senat, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) va fi definitiv scos din joc în evaluarea suspiciunilor de plagiat.

"Cati Andronescu, Mihnea Costoiu & compania sunt responsabili de această nouă mineriadă împotriva educaţie şi viitorului acestei ţări", a reacţionat vineri, pe contul său de Facebook, jurnalista Emilia Şercan.

Amintim că, în luna mai, preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să promulge legea respectivă, operă a fostului ministru al Educaţiei Adrian Curaj, dar care a beneficiat de modificări substanţiale în drumul sau prin Parlament, şi a trimis-o înapoi spre reexaminare.

"Doctorate şi plagiate. Rimează, dar nu fac casă bună şi a ajuns la promulgare o lege care aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 4/2016 privind modificarea şi completarea Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011. Nu voi promulga această lege, ci o voi retrimite Parlamentului, fiindcă această lege, prin modificările pe care le aduce, nu stabileşte acel cadru legal care să stimuleze cu adevărat performanţa şi care să încurajeze excelenţa în şcolile doctorale.

Legea nu este de natură să garanteze respectarea normelor de integritate şi nici nu clarifică regimul juridic cu privire la prevenirea şi sancţionarea eventualelor abateri de la aceste norme de integritate. În primul rând vorbim aici, evident, de plagiat. Este vital să redăm încrederea publicului în şcolile doctorale. Performanţa trebuie să primeze, meritul trebuie să fie recunoscut, iar abaterile trebuie sancţionate", a declarat, pe 19 mai, preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele a explicat atunci că este nevoie să se pună capăt fenomenului de plagiat iar pentru acest lucru este necesară o legislaţie care stimulează performanţa, care asigură transparenţa procesului de acordare a doctoratului, legislaţie care să clarifice foarte bine şi cum se retrage acest titlu, în situaţia în care se dovedeşte că lucrarea este copiată sau plagiată.

"CNATDCU, care le-a dat verdicte de plagiat lui Ponta şi Oprea, va fi eliminat din procedura de verificare, iar universităţile vor fi cele responsabile să analizeze acuzaţiile de plagiat. Cum am mai spus, pui spărgătorul de bănci paznic la seif. Ce exemplu mai bun ne trebuie decât ruşinoasele rapoarte date de cei de la Universitatea Naţională de Apărare (UNAp), Academia de Informaţii a SRI şi Academia de Poliţie în cazul lui "Apud" Tobă şi Costel Pandele? Dacă nu au avut jenă lucrând pentru CNATDCU, vă daţi seama ce prăpăd vor face când vor evalua plagiatele "intern"? (...)

Mizeria inimaginabilă de Ordonanţă de Urgenţă a fost promovată, să nu uităm, de academicianul în ştiinţele securităţii naţionale, Adrian Curaj, iar după ce a ajuns pe mâna domnilor şi domniţelor din Parlament, s-a produs măcelul", a declarat recent jurnalista Emilia Şercan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne