MAI a distrus probe în dosarul lui Gabriel Oprea

Documente privind cheltuielile operative ale celebrului "Doi şi'un sfert" ar fi fost distruse, arată procurorii în rechizitoriul dosarului vizând luxoasa limuzină A8 în care se plimba Oprea pe banii statului.
Gabriel Oprea
Gabriel Oprea (Epoch Times România)

Ministerul de Interne ar fi distrus mai multe documente privind cheltuieli operative ale DIPI (cunoscut şi ca "Doi şi'un sfert"), reiese din rechizitoriul dosarului „Limuzina” avându-l ca protagonist pe Gabriel Oprea, fost vicepremier al României şi fost ministru de Interne.

Reamintim că Oprea a fost trimis în judecată în dosarul legat de achiziţionarea unui Audi A8. Maşina a fost întrebuinţată exclusiv de fostul ministru la MAI, deşi potrivit legii ar fi trebuit folosită strict în activităţi de urmărire penală a infracţiunilor de corupţie.

Potrivit publicaţiei Adevărul, procurorii arată în rechizitoriul din acest dosar că, în octombrie 2015, după demisia Guvernului, respectiv a lui Gabriel Oprea, unul dinre cei trei denunţători din acest caz a fost chemat în biroul secretarului de stat Gheorghe Nicolae - fost şef DIPI - acesta cerându-i „să găsească de urgenţă o soluţie pentru a proceda la distrugerea documentelor justificative privind cheltuielile din fondurile operative ale D.I.P.I., pentru perioada de sfârşit a anului 2014 şi, respectiv, pentru perioada ianuarie-octombrie 2015”.

„Denunţătorul i-a explicat secretarului de stat că, pentru a respecta procedura de distrugere a acestor documente, aşa cum este reglementată prin Hotărâre a C.S.A.T., trebuie îndeplinite două condiţii cumulative: control operativ efectuat de Comisia de control nominalizată de ministru şi control economico-financiar efectuat de Comisia de audit a Ministerului Afacerilor Interne. La momentul acelei discuţii, condiţiile cumulative nu erau îndeplinite decât pentru anul 2014, întrucât Comisia de control a D.I.P.I. efectuase control operativ pentru anul 2014, iar Comisia de audit a M.A.I. efectuase activitatea de audit a fondurilor operative pentru perioada 2014-iunie 2015”, arată DNA.

Articolul integral poate fi citit aici