Companie americană de celule stem ar putea obţine brevet în Uniunea Europeană
alte articole
Un tribunal al Uniunii Europene va fi de acord, probabil, cu patentarea celulelor stem, creând un nou precedent pentru folosirea, de către cercetători, a acestei metode controversate în cercetare şi dezvoltare.
Firma implicată, având sediul în California, a depus cerere pentru două brevete de tehnologie folosite la producerea celulelor stem, care au fost iniţial respinse. Legile Uniunii Europene stabilesc că embrionii nu pot fi brevetaţi din motive etice, deoarece se pot dezvolta în oameni.
Tehnic, embrionii sunt ovule care au fost fertilizate cu spermă umană. Dar ISC Corp. foloseşte chimicale pentru a activa celulele, denumite partenote (parthenotes).
În urmă cu trei ani, Curtea UE a luat o decizie împotriva brevetelor pe descoperirile care implică celule stem, motivând că folosirea celulelor umane în acest câmp este imorală.
Dar totul a început în 2004, când Greenpeace a contestat un brevet depus de un cercetător german în domeniul celulelor stem, care descria o metodă de a transforma celulele stem în celule nervoase.
Greenpeace a declarat că acţiunile se ”opun ordinii publice” deoarece embrionii sunt distruşi, potrivit unui raport din acea perioadă al The Guardian.
Un grup de 13 cercetători au scris în jurnalul Nature din acest an, exprimând ”îngrijorări profunde” cu privire la interdicţia recomandată, care ”reprezintă o lovitură dată anilor de efort depus în dezvoltarea aplicaţiilor medicale pentru celulele stem embrionare”.
Dar acum, cercetători precum cei de la ISC Corp. speră că noua decizie reflectă o mare schimbare în modul în care parlamentarii privesc aceste tehnologii.
În Statele Unite, metoda folosită de compania ISC este încă interzisă. Amendamentul Dickey-Wicker, care este parte din proiectul de lege ce finanţează Institutul Naţional de Sănătate, include partogeneza în definiţia unui embrion uman. Craw afirmă noul precedent al Uniunii Europene creează posibilitatea pentru companiile americane să schimbe legile.