Comisia Europeană interzice clonarea animalelor în scopuri comerciale

Comisia Europeană a adoptat, miercuri, trei proiecte de lege care prevăd interzicerea clonării animalelor de fermă, importurilor de clone ale acestor animale şi comercializarea alimentelor provenite de la animalele clonate.
Comisia Europeană. (Getty Images)
Andrei Pricopie
19.12.2013

Comisia Europeană a adoptat, miercuri, trei proiecte legislative care vor interzice utilizarea tehnicilor de clonare în UE pentru animalele de fermă şi importurile de clone ale acestor animale, precum şi comercializarea alimentelor provenite de la animalele clonate, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Tonio Borg, comisarul UE responsabil cu sănătatea, a declarat: „Iniţiativele de astăzi privind clonarea animalelor oferă un răspuns realist şi viabil la preocupările legate de bunăstarea animalelor, precum şi la percepţia consumatorilor cu privire la produsele alimentare provenite de la animale clonate. Modificările reglementărilor privind alimentele noi vor crea un sistem mai eficient. Acesta le va oferi consumatorilor din UE posibilitatea de a beneficia de o largă gamă de produse alimentare şi va crea un mediu favorabil pentru industria alimentară europeană”.

Proiectul legislativ privind alimentele noi revizuieşte regulamentul existent privind alimentele noi în sensul îmbunătăţirii accesului alimentelor noi şi inovatoare pe piaţa UE, menţinând, în acelaşi timp, un nivel ridicat de protecţie a consumatorilor.

Potrivit noilor reglementări, nu se va practica clonarea în scopuri agricole în UE şi nicio astfel de clonă nu va fi importată atâta timp cât există preocupări legate de bunăstarea animalelor.

Primul proiect de directivă prevede instituirea unei interdicţii temporare privind utilizarea tehnicilor de clonare la animalele de fermă, precum şi privind introducerea pe piaţă de animale vii clonate şi de embrioni clonaţi. Al doilea proiect de directivă garantează că produsele alimentare, cum ar fi carnea sau laptele provenind de la animale clonate, nu vor fi introduse introduse pe piaţa UE.

Cu toate acestea, clonarea nu va fi interzisă în scopuri cum ar fi cercetarea, conservarea raselor rare şi a speciilor pe cale de dispariţie sau utilizarea animalelor pentru fabricarea de produse farmaceutice şi dispozitive medicale, în cazul în care utilizarea acestei tehnici poate fi justificată.

Comisia Europeană intenţionează să simplifice procedurile de autorizare a "alimentelor noi" - produsele alimentare care nu au fost consumate în UE la un nivel semnificativ înainte de mai 1997, şi, în special, alimente produse conform unor tehnici şi tehnologii noi, cum ar fi nanomaterialele.

În acelaşi timp, se prevăd "dispoziţii speciale pentru produsele alimentare care nu au fost comercializate în UE, dar a căror utilizare în condiţii de siguranţă este confirmată istoric în ţări din afara UE".

Proiectele legislative trebuie analizate de Parlamentul European şi de Consiliu care trebuie să îşi adopte poziţiile în timp util. În acest stadiu, se poate estima că proiectele legislative vor intra în vigoare cel mai devreme în 2016.

În prezent, în UE, pentru comercializarea alimentelor provenite de la animale clonate este nevoie de o aprobare prealabilă introducerii pe piaţă, în conformitate cu regulamentul privind alimentele noi, pe baza unei evaluări ştiinţifice a siguranţei alimentare de către Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA). Până în prezent, niciun operator din sectorul alimentar european sau străin nu a solicitat o autorizaţie de introducere pe piaţă pentru alimente produse prin utilizarea tehnicii de clonare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor