Brazilia propune clonarea animalelor pe cale de dispariţie

Furnicarii sunt pe cale de dispariţie
Furnicarii sunt pe cale de dispariţie (Justin Sullivan / Getty Images)

Jaguarul şi lupul cu coamă sunt două dintre cele opt specii aflate pe cale de dispariţie, care ar putea fi clonate. Iniţiativa aparţine cercetătorilor brazilieni care propun clonarea unor exemplare rare de animale, pentru a evita ca acestea să dispară total, transmite realitatea.net.

Potrivit revistei New Scientist, Institutul de Cercetări Agronomice Embrapa şi grădina zoologică a Braziliei au strâns deja 420 de eşantioane de ţesut de la opt specii care trăiesc în Cerrado, printre care jaguarul, lupul cu coamă, micul tamarin leu, câinele de tufiş, furnicarul şi bizonul. Clonarea ţesuturilor va da astfel naştere la noi exemplare. După ce animalele vor veni pe lume, vor fi plasate în rezervaţii. Primele clonări vor începe peste câteva săptămâni cu lupul cu coamă, specie din care au rămas doar 13.000 de exemplare în America de Sud.

Programul de clonare a stârnit şi controverse. Numeroase asociaţii au ca prioritate salvarea exemplarelor care mai există, cu atât mai mult cu cât exemplarele clonate nu vor dispune de adaptabilitate genetică, urmând să dispară mai devreme sau mai târziu. Prin urmare, clonarea ar trebui să fie ultima soluţie.

Cercetătorii brazilieni susţin că, prin păstrarea ADN-ului speciilor existente, acestea ar putea renaşte după ce vor fi dispărut.