Ianukovici va ţine o conferinţă de presă în Rostov-pe-Don

P. P.
11.03.2014

alte articole

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici.
Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici. (PIERRE VERDY / AFP / Getty Images)
P. P.
11.03.2014

Fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici va ţine marţi o conferinţă de presă din oraşul rusesc Rostov-pe-Don.

Pe 28 februarie, în prima apariţie publică a sa de la refugierea în Rusia, Ianukovici a catalogat guvernul actual al Ucrainei ca fiind rezultatul ”ilegitim” al unui ”complot” occidental. În acelaşi timp, preşedintele rus Vladimir Putin îl consideră pe Ianukovici liderul legitim al Ucrainei refuzând să accepte noul guvern de la Kiev.

Se crede că discursul lui Ianukovici va privi în mod direct Crimeea. Pe 16 martie, parlamentul local din Crimeea a organizat un referendum pentru alipirea cu Rusia, act considerat neconstituţional de Occident şi denunţat de guvernul de la Kiev.

Trupele Rusiei din Crimeea, în număr din ce în ce mai mare, au blocat în ultima perioadă punctele de control ale graniţelor, au ocupat bazele militare şi au minat o zonă din nordul peninsulei, în regiunea Kherson. Navele ucrainene din Sevastopol au fost blocate de o ambarcaţiune rusă răsturnată intenţionat. Staţia de televiziune în limba ucraineană din Crimeea a fost închisă şi a fost înlocuită cu un canal rusesc.

Conducerea pro-Rusia a Sevastopolului a emis un decret care declară limba rusă limba oficială a documentelor administrative iar în curând, se crede că se va introduce rubla rusească ca monedă.

Viktor Ianukovici, împreună cu alţi oficiali din regimul său, sunt acuzaţi de ”uciderea în masă” a civililor în timpul protestelor din Piaţa Independenţei iar guvernul de la Kiev a cerut Interpolului să emită o ”notificare roşie” pentru ”abuz de putere şi crimă” împotriva acestuia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor