Catherine Ashton: Negocierile dintre Iran şi marile puteri sunt "dificile"

Şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton.
Şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton. (- / AFP / Getty Images)

Aflată în prima sa vizită la Teheran, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene (UE) pentru politica externă şi de securitate, Catherine Ashton, a afirmat duminică că negocierile dintre Iran şi marile puteri referitoare la programul nuclear al Teheranului sunt "dificile" şi nu există "garanţia succesului" în ce priveşte un acord final.

Aflată într-o conferinţă de presă comună cu omologul său iranian Javad Zarif, Catherine Ashton a reiterat astăzi că:"Suntem angajaţi în negocieri dificile, care presupun provocări şi nu există garanţia succesului. Este foarte important ca poporul iranian să susţină munca ministrului de externe şi a echipei sale şi, cu sprijinul acordat muncii mele de comunitatea internaţională, trebuie să ne stabilim ca obiectiv să ajungem la un acord".

Potrivit lui Ashton "acordul interimar este extrem de important, dar nu la fel de important ca acordul final", referindu-se la acordul interimar încheiat în noiembrie între Iran şi grupul 5 +1 (SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania).

Înaltul reprezentant pentru politică externă şi securitate a UE, Catherine Ashton, a ajuns sâmbătă la Teheran în prima vizită a unui înalt oficial al UE de la alegerea preşedintelui Hassan Rohani - cea mai înaltă la nivel comunitar în această ţară din ultimii şase ani.

Suntem angajaţi în negocieri dificile, care presupun provocări şi nu există garanţia succesului

Ashton, însoţită de o delegaţie se întâlneşte duminică cu principalii lideri iranieni, între care preşedintele Rohani şi ministrul de externe, Mohamed Javad Zarif.

Vizita are loc în contextul semnării unui acord nuclear definitiv între Teheran şi comunitatea internaţională, şi ameliorarea relaţiilor dintre Iran şi UE, care ar trebui să survină după semnarea acordului.