Comisia Europeană a răspuns cererii CNA de a investiga posibila interferenţă a TikTok cu alegerile prezidenţiale din România
Comisia Europeană a răspuns, miercuri, unei solicitări venite din partea Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) ca instituţia europeană să iniţieze o investigaţie oficială privind reţeaua de socializare chineză TikTok, acuzând că aceasta ar fi influenţat desfăşurarea procesului electoral în cazul primului tur al alegerilor prezidenţiale.
Mai exact, CNA a cerut Comisiei Europene:
1. Să iniţieze o investigaţie oficială asupra conformităţii TikTok cu prevederile DSA, în special privind transparenţa algoritmilor şi riscurile sistemice;
2. Să solicite TikTok să publice o evaluare detaliată a riscurilor democratice legate de activitatea sa în România;
3. Să impună măsuri corective şi sancţiuni pentru încălcările identificate.
4. Să asigure publicarea unui raport privind transparenţa algoritmică, inclusiv în contextul conţinutului electoral difuzat în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din România 2024, primul tur.
Drept urmare, Comisia Europeană a transmis că poate confirma primirea unei cereri din partea Consiliului Naţional al Audiovizualului din România de a deschide o investigaţie oficială cu privire la rolul TikTok în alegerile din România.
De asemenea, Comisia a transmis că în cazul în care suspectează o încălcare pe baza probelor de care dispunem, poate iniţia proceduri pentru a analiza respectarea de către TikTok a obligaţiilor prevăzute în Regulamentul privind serviciile digitale.
“Monitorizăm îndeaproape evoluţiile în această privinţă”, se arată în comunicatul Comisiei, care este în strânsă legătură cu coordonatorul serviciilor digitale din România, ANCOM (Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii).
Mai mult, Comisia a trimis deja o cerere de informaţii către TikTok, în data de 2 octombrie, solicitând acestei platforme informaţii cu privire la măsurile pe care le-a adoptat pentru a evita manipularea serviciului de către actori răuvoitori şi pentru a atenua riscurile legate de alegeri, de pluralismul mass-mediei şi de discursul civic, care pot fi amplificate de anumite sisteme de recomandare.
Totodată, Comisia a ţinut să sublinieze că nu intervine în alegerile naţionale şi urmăreşte să asigure, în limitele competenţelor sale, condiţii de concurenţă echitabile pentru toţi candidaţii.
Victoria în primul tur a ultranaţionalistului şi pro-rusului Călin Georgescu a declanşat o undă de şoc cu privire la traiectoria politică a României, multe preocupări concentrându-se pe modul în care o campanie desfăşurată pe TikTok a reuşit să propulseze din anonimat un candidat necunoscut. În acest sens, Valerie Hayer, lideră grupului liberal Renew Europe, a solicitat ca directorul executiv al TikTok să se prezinte în faţa Parlamentului European pentru a răspunde întrebărilor privind rolul platformei în primul tur al cursei pentru Cotroceni.