Coincidenţă? Germania încheie retragerea de la baza Incirlik exact înainte ca Putin să viziteze Turcia
alte articole
La câteva luni după deteriorarea relaţiilor dintre Germania şi Turcia, joi, Ministerul german al Apărării a anunţat că a încheiat retragerea trupelor şi echipamentelor germane de la baza NATO de la Incirlik.
Riftul căscat între cele două ţări membre ale Alianţei s-a ivit după ce Ankara a decis să blocheze în repetate rânduri accesul parlamentarilor germani la baza militară, ca urmare a unor poziţii luate de Berlin în dosarul abuzurilor comise de regimul Erdogan.
Turcia a început să dea semnale îngrijorătoare după ce, în urma puciului militar din iulie 2016, a instituit o blocadă asupra trupelor de la Incirlik timp de 5 zile, tăind alimentarea cu energie electrică şi apă a militarilor NATO. Manevra a fost repetată pentru scurt timp, după două săptămâni, în ajunul vizitei pe care generalul Dunford, seful Statului Major american, o efectua în Turcia pentru a calma situaţia.
În iunie, în urma şicanelor generate de turci privind accesul parlamentarilor germani la bazele NATO, Parlamentul german a votat retragerea completă a trupelor germane din Turcia şi mutarea lor într-o bază din Iordania.
Conform Deutsche Welle, transferul, fără precedent în istoria Alianţei, a reprezentat o sarcină imensă. Bundeswehr-ul a mutat o pereche de avioane Tornado, de recunoaştere, o aeronavă germană de realimentare, echipament logistic şi 260 de soldaţi.
Trupele participă la campania condusă de SUA împotriva Statului Islamic, în Siria.
Conform Constituţiei germane, parlamentarii sunt obligaţi să controleze trupele, inclusiv cele staţionate în afara Germaniei.
Tensiunile dintre cele două state au fost agravate după ce ofiţeri turci, refugiaţi în urma epurărilor generate de piciul de anul trecut, au cerut azil politic în Germania, care le-a acceptat dosarele, generând critici vehemente la Ankara.
În urma valului de represiune generat de Erdogan, mai multe oraşe germane au refuzat să permită demonstraţii pro-Erdogan, care erau organizate pentru a sprijini referendumul turc în vederea modificării Constituţiei de către regimul Erdogan.
Pastori la schimb
Joi, Ankara a afirmat că ar putea elibera un pastor american deţinut în Turcia, în schimbul extrădării clericului Fethullah Gulen, autoexilat în Pennsylvania, pe care Erdogan îl consideră inamicul numărul unu al regimului său.
"Pastorul (pe care-l avem noi) este învinuit într-un proces. Al vostru nu este. El trăieşte în Pennsylvania. Ni-l puteţi da cu uşurinţă. Îl puteţi avea pe acesta imediat", a declarat Erdogan, definind o tranzacţie care aduce mai mult a târg de sclavi.
Preşedintele turc se referea la cazul lui Andrew Brunson, un pastor învinuit de terorism, care a fost arestat în Turcia anul trecut.
Conform mass mediei turce, controlate în acest moment de regimul de la Ankara, învinuirile împotriva lui Brunson includ faptul că ar fi un agent al lui Gullen.
Pe de altă parte, SUA susţine că pastorul a fost arestat pe nedrept şi a cerut eliberarea sa, inclusiv prin preşedintele Donald Trump personal.
Între timp, relaţiile Turciei cu UE şi lumea occidentală sunt aproape inexistente, Angela Merkel, proaspăt-aleasă pentru al patrulea mandat de cancelar, a declarat recent că în opinia sa Turcia nu ar trebui să devină membru al blocului european.
Erdogan a răspuns afirmând că "blocul nu şi-a ţinut niciodată promisiunile" în legătură cu aderarea Turciei.
Rezultatul este pivotul făcut de Turcia, care pare să se alinieze politicii Kremlinului pentru Orientul Mijlociu, devenind unui dintre aliaţii Rusiei în regiune.