Biden: SUA nu ar fi ştiut în avans de puciul din Turcia. Kurzii aruncaţi din tren

Vicepreşedintele american Joe Biden a declarat liderilor turci că Washingtonul nu a susţinut tentativa de lovitură de stat din Turcia din 15 iulie. El a mai precizat că SUA analizează dovezile împotriva presupusului organizator al puciului, clericul Fethullah Gulen.
Premierul turc Binali Yildirim (dr) şi vicepreşedintele american Joe Biden la Palatul Cankaya din Ankara, 24 august 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
25.08.2016

La peste o lună d ela puciul eşuat de la ankara, Joe Biden, vice preşedintele american aflat într-o vizită a cărei scop principal pare să fie împăciuirea cu Turcia, a declarat la o conferinţă de presă desfăşurată miercuri în Ankara că “SUA plasează o importanţă deosebită pe relaţia turco-americană, ca aliaţi, parteneri şi prieteni”.

Discutând alături de premierul turc Binali Yildirim, vicepreşedintele american a precizat că SUA nu are niciun interes să protejeze pe nimeni care a făcut vreun rău unui aliat şi că Washingtonul a oferit un suport Turciei în urma tentativei de lovitură de stat.

O noutate a poziţiei americane ar fi aceea că Biden a declarat că SUA cooperează cu oficialii turci în privinţa evaluării dovezilor împotriva clericului musulmani Fethullah Gulen, pe care Ankara îl consideră organiuzatorul din umbră a puciului eşuat.

Biden a adăugat că, totuşi, trebuie respectate standardele legale şi în acest caz.

Clericul Fehtullah Gulen este un fost colaborator al actualului preşedinte turc, Recep Erdogan, din perioada în care cei doi promotori ai islamismului făceau front comun împotriva juntei militare seculare care a condus Turcia timp de decenii.

Odată cu câştigarea puterii de către Ergodan, relaţiile dintre cele două abordări musulmane - islamismul cultural în cazul lui Gulen - şi cel politic în cazul lui Erdogan - s-au adâncit până când, la sfârşitul deceniului trecut, liderul AKP a început o campanie furibundă împotriva clericului autoexilat în SUA.

Legătura Gulen-puci trebuie dovedită

“Nu avem niciun interes să protejăm pe cineva care a făcut rău unui aliat, dar trebuie să respectăm cerinţele legale standard prevăzute de legea noastră”, a arătat Biden, adăugând că doar un tribunal american îl poate extrăda, pe bază de dovezi, pe clericul islamist născut în Turcia.

Vicepreşedintele american a declarat reporterilor că SUA înţelege “sentimentul intens” din Turcia cu privire la Gulen după puciul eşuat.

Yildirim a declarat la rândul său ca cele două naţiuni nu ar trebui să tolereze incidente ce ar putea afecta relaţiile reciproce, precizând că Ankara se aşteaptă ca procesul legal pentru extrădarea lui Gulen să fie desfăşurat fără nicio amânare.

De la puciul eşuat din 15-16 iulie Turcia a arestat, reţinut, suspendat sau concediat zeci de mii de persoane suspectate că ar avea legături cu organizaţia lui Gulen. Campania de epurare condusă de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a vizat armata, poliţia, sectorul judiciar, mass media, învăţământul, şi diverse companii. Criticii au declarat că Erdogan folosească evenimentele pentru a-şi consolida puterea, care deja a depăşit limitele constituţionale.

Promisiuni privind respectarea legii

Biden a declarat la conferinţa de presă că guvernul turc i-a promis că se va respecta legea în timpul investigării puciului eşuat.

Vizita lui Biden a avut loc în timp ce Turcia a lansat miercuri o operaţiune masivă împotriva grupului jihadist Statul Islamic şi a miliţiilor kurde din Siria.

Operaţiunea aeriană şi terestră urmăreşte să alunge jihadiştii din oraşul sirian Jarabulus, aflat la mică distanţă de graniţa cu Turcia. Numeroase grupuri sunt sprijinite de SUA în lupta lor împotriva regimului Assad.

După puciul din iulie, despre care agenţia iraniană FARS a afirmat că ar fi fost eşuat din cauza desconspirării de către agenţiile de spionaj ale armatei ruse, relaţia dintre NATO şi Turcia s-a deteriorat remarcabil.

Baza militară de la Incirlik, care găzduieşte atât arsenal nuclear cât şi trupe americane, a fost izolată în două rânduri, ultima oară cu o zi înaintea de vizita efectuată de generalul Dunford, Şeful Statului Major al SUA.

Rapoarte ale unor agenţii de informaţii ale SUA au comentat despre oportunitatea mutării arsenalului nuclear american de la Incirlik, una dintre noile locuri posibile fiind şi România.

Mutarea arsenalului nuclear din Turcia este de natură să creeze probleme imense pentru Israel, singura ţară care deţine arsenal nuclear (nerecunoscut) în Orientul Mijlociu, cel puţin oficial.

“Kurzii nu trebuie să acapareze teritorii”

Săptămâna aceasta Ankara a început o ofensivă militară importantă împotriva kurzilor sirieni.

La conferinţa de presă, Yildirim a declarat că Ankara este hotărâtă să nu permită forţelor kurde siriene să umple vreun gol lăsat de jihadişti prin retragerea lor în apropiere de graniţa turcă.

Ca răspuns la un nou val de acţiune militară, Yildirim a repetat că Turcia nu va accepta crearea unei noi entităţi kurde în interiorul Siriei. Deşi Turcia s-a poziţionat în mod tradiţional împotriva regimului Assad, Yildirim a insistat că integritatea teritorială a Siriei trebuie respectată.

Biden a declarat că forţele kurde siriene trebuie se întoarcă dincolo de râul Eufrat, pe malul său estic, după ce vor ajuta la capturarea oraşului Manbij din mâinile jihadiştilor.

“Ei nu pot, şi nu vor obţine, sub nicio circumstanţă, suportul americanilor dacă nu îşi respectă angajamentul”, a adăugat Biden, trecând peste faptul că trupele kurde au contribuit masiv la efortul de război împotriva insurgenţilor Daesh şi în luptele împotriva regimului Assad.

Biden mai a declarat că SUA nu va accepta la rândul său o entitate kurdă la graniţa turcă.

Ulterior, în cursul zilei de miercuri, Biden s-a întâlnit cu Erdogan. La conferinţa de presă organizată după întâlnire, vicepreşedintele american a susţinut că, în ceea ce priveşte extrădarea lui Gulen, deocamdată autorităţile turce nu au prezentat dovezi care să susţină implicarea acestuia în puciul de pe 15 iulie.

În acelaşi timp, oficialul american a negat că puciştii ar fi primit vreun sprijin din partea SUA, o ipoteză avansată de unii oficiali turci, aceştia sugerând că Washingtonul ar fi avut o posibilă contribuţie la tentativa de schimbare prin forţă a regimului Erdogan. Mai mult, unii oficiali turci au declarat că administraţia SUA ar fi ştiut din timp de planul puciştilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor