Transferul trupelor germane din Turcia în Iordania va începe în luna iulie
alte articole
Mutarea soldaţilor germani şi a echipamentelor militare de la baza aeriană turcă Incirlik la o nouă bază din Iordania este preconizată să se desfăşoare pe durata a trei luni, a declarat duminică ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, pentru mass media germană.
„Până la sfârşitul lunii iunie, planurile noastre de zbor ca parte a coaliţiei împotriva Statului Islamic sunt stabilite”, a declarat von der Leyen, citată de ziarul Bild am Sonntag. „Dar, după aceea, ne vom transfera avioanele cât mai repede posibil în Iordania.”
Germania are peste 250 de soldaţi la baza de la Incirlik, aceştia operând avioane Tornado pentru a desfăşura misiuni de supraveghere deasupra Siriei şi de realimentare a avioanelor pentru naţiunile partenere ale Coaliţiei [conduse de SUA] împotriva Statului Islamic.
De asemenea, von der Leyen a avertizat că transferul de soldaţi şi active militare germane va duce la suspendarea temporară a misiunii armatei germane în Orientul Mijlociu. Totuşi, soldaţii vor fi pregătiţi să fie desfăşuraţi de la noua bază din Iordania pe la mijlocul lunii iulie, a adăugat ea.
Mutarea artileriei grele, precum avioane de supraveghere Tornado şi tehnologia necesară, va dura mai mult. „Începând cu luna octombrie, avioanele de recunoaştere Tornado vor începe să opereze din nou, conform orarului nostru”, a adăugat von der Leyen.
Relaţii tensionate între aliaţii NATO
Decizia de a retrage soldaţii germani de la baza aeriană turcă de la Incirlik are loc pe fondul unor relaţii diplomatice dificile între Germania şi Turcia, ambele fiind membre NATO.
Luna trecută, Ankara a blocat o delegaţie parlamentară germană să viziteze soldaţii germani la această bază, fiind cea de-a doua oară când Turcia a luat o astfel de decizie. Oficialii turci au precizat că decizia lor a fost un răspuns la faptul că Germania a acordat azil politic pentru mai mulţi soldaţi turci acuzaţi de participare la o lovitură de stat eşuată în Turcia în 2016.
Acordarea de azil, aparent l-a înfuriat pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan care, după puciul eşuat, a lansat o campanie masivă de epurare în rândul opoziţiei ţării şi a celor suspectaţi de implicare în evenimentele de anul trecut. Peste 100.000 de cetăţeni turci au fost concediaţi sau suspendaţi din funcţiile lor şi peste 40.000 de persoane au fost aruncate în spatele gratiilor.
În timp ce există temeri că această dispută ar putea avea implicaţii negative pentru NATO, organizaţia susţine că activităţile sale militare nu vor fi afectate.