Ciuperca braziliana bioluminescenta straluceste ca o lumină de veghe
alte articole
O ciuperca descoperita în 1840 a fost reclasificata, iar proprietăţile sale stralucitoare sunt studiate pentru a înţelege cum şi de ce lumineaza suficient de puternic cat sa se poata citi o carte.
In 1840, renumitul botanist englez George Gardner a descoperit ciuperca cu peste 170 de ani în urmă, când a văzut niste copii care se jucau cu un obiect stralucitor, pe care il numeau "flor-de-coco." Gardner a trimis un eşantion la Ierbarul Kew din Anglia şi a fost clasificata drept Agaricus gardneri.
Ciuperca este bioluminescenta, adică produce o lumina stralucitoare, ca licuricii şi unele meduze. Acest fenomen este cunoscut si ca "foxfire" şi este intalnit si la alte ciuperci cum sunt ciupercile Jack o'lantern (L. ignis fatuus).
Cu toate acestea, ceea ce le face pe aceste ciuperci să straluceasca şi de ce, sunt întrebări la care cercetătorii de astăzi doresc să răspundă.
Pentru a găsi noi specimene de ciuperci, Dennis Desjardin de la Universitatea din San Francisco şi Stevani Cassius de la Universitatea din Sao Paulo s-au aventurat în pădurile braziliene. Ei au trebuit să "iasă în serile cu lună nouă şi sa se plimbe prin pădure, analizand copacii", a spus Desjardin într-un comunicat de presă.
Folosind camere digitale, oamenii de stiinta au fotografiat ciuperci cu potenţial bioluminescent pentru a verifica orice urme de strălucire invizibile cu ochiul liber şi a localiza specimene noi de ciuperci de mult uitate.
După ce au analizat probele pentru a determina anatomia, fiziologia şi genetica ciupercii, ei le-au reclasificat ca Neonothopanus gardneri.
Oamenii de stiinta au teoretizat că ciupercile bioluminiscente, ca si licuricii, folosind un amestec de luciferina, iar enzima emite lumină printr-o reacţie cu oxigenul şi apa. Cu toate acestea, ei nu au reusit sa localizeze aceşti compuşi în ciuperca.
"Ele stralucesc 24 ore pe zi, atâta timp cât apa si oxigen sunt disponibile", a spus Desjardin. "Dar animalele produc această lumină numai in rafale. Acest lucru ne spune că produsul chimic asupra caruia acţioneaza enzima din ciuperci trebuie să fie uşor accesibil şi abundent."
Cu toate acestea, motivul pentru care stralucesc ciupercile nu a fost descoperit. Una dintre ipoteze este ca aceasta atrage insectele şi ajuta la dispersia sporilor. Cu toate acestea, în ciupercile jack o'lantern, bioluminescenta, provine din miceliu sau o reţea asemănătoare cu rădăcina, care adună hrana pentru ciuperca.
"Inca nu avem nici o idee de ce se intampla acest lucru", a spus Desjardin. "Poate că miceliul straluceste pentru a atrage duşmanii acestor insecte şi le mananca înainte ca ele sa apuce sa manancce miceliul. Dar noi nu avem date care să susţină acest lucru."
Desjardin a studiat ciuperci bioluminescente din toată lumea pentru a determina de ce si cum se intampla acest lucru, şi dacă acelasi fenomen chimic se găseste în fiecare specie.