6 moduri în care ciupercile pot salva lumea (video)
alte articole
În anul 2006, micologul Paul Stamets a înregistrat un brevet pentru un nou pesticid natural numit "Pesticid inteligent". Descoperirea este un dar făcut de o ciupercă "magică" capabilă să lupte împotriva a peste 20.000 de tipuri de insecte.
Ciuperca distrugătoare de insecte are un rol destul de interesant, deoarece le atrage în mod natural transformându-le într-o materie cu care se hrăneşte în mod constant.
Lui Paul Stamets îi plăcea să petreacă ore întregi plimbându-se prin pădurea din apropierea universităţii unde studia, înainte să intre în clasă. Într-o zi, în una dintre plimbările sale, s-a gândit să încerce o ciupercă psihedelică*. În afară de faptul că a suferit o experienţă halucinogenă, s-a întâmplat şi un miracol: balbismul său a dispărut pentru totdeauna. Acest lucru l-a marcat pe viaţă şi din acel moment şi-a dedicat cariera studiilor pe ciuperci.
În prezent, Staments este unul dintre cei mai mari experţi mondiali în acest domeniu. Cercetările sale sunt finanţate cu banii obţinuţi din afacerea sa, Ciuperci perfecte, care se ocupă cu comercializarea ciupercilor gourmet şi în scop terapeutic.
Discursul său în TED (Technology, Entertainment, Design) din anul 2008 este unul dintre cele mai vizionate, motiv pentru care a stârnit interesul mai multor personalităţi, cum ar fi, Bill Gates, Jeff Bezos (Amazon).
Ciupercile în câteva cuvinte: 6 moduri în care pot salva lumea
1. Pesticide naturale la nivel mondial. Controlează populaţiile de insecte.
2. Produc cele mai bune antibiotice. Ciupercile conţin unele dintre cele mai puternice medicamente care se găsesc în natură.
3. Curăţă solurile contaminate. Descompun toxinele şi poluanţii, absorb şi reduc nămolul de epurare şi agenţii patogeni în bazinele agricole.
4. Descompun petrolul şi derivate sale.
5. Combat foametea: ciupercile au un conţinut relativ ridicat de proteine, 20% din masa lor uscată. Oferă o gamă largă de aminoacizi esenţiali, sunt sărace în grăsimi şi bogate în fibre. Conţin, de asemenea, vitamine, cum ar fi tiamina, riboflavina, niacina, biotina, acidul ascorbic şi vitamina C.
6. Menţin starea de sănătate a pădurilor noastre.
Paul Stamets şi-a dedicat 30 de ani din viaţă micologiei. El a descoperit patru noi specii de ciuperci, a promovat tehnici pentru cultivarea ciupercilor comestibile şi medicinale, dar şi pentru restaurarea biologică a pământului cu ciuperci.
În mod curios brevetul Stamets nu a fost promovat de industrie sau mass-media, deşi ar putea revoluţiona agricultura la nivel mondial, întorcând-o în timp la momentul când aceasta era mai organică. Dar se ştie bine că acest lucru ar submina în mod semnificativ interesele unor companii cum ar fi Monsanto, care are tentacule lungi înfipte în multe părţi ale lumii. Pesticidele, pentru o companie precum Monsanto, reprezintă o parte fundamentală a profiturilor.
*Notă: Termenul psihedelic provine din limba greacă şi este derivat din cuvintele: psyche care înseamnă minte şi delein care se traduce prin a manifesta. Aşadar, psihedelic înseamnă: care se manifestă în minte, implicaţiile fiind că aceste substanţe pot accesa şi dezvolta zone de potenţial nefolosit ale minţii umane. Cel care a conceput termenul este psihiatrul britanic Humprey Osmond, însă cel care l-a adus în atenţia publicului larg a fost psihologul american Timothy Leary în anii ’60.