“Ciuperca” cu delfini

Orasul Constanta. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Bogdan Costea
19.01.2013

Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Constanţa – al cărui punct central este delfinariul - se va extinde anul acesta, luând forma unei ciuperci. Capacitatea instituţiei se va mări de la 600 la 1200 de locuri.

De asemenea, scrie publicaţia locală Replica, se va renunţa la prelata care a creat atâtea probleme pe timpul iernii, iar ]n locul ei va fi construit un acoperiş transparent dintr-o structură metalică, printr-un proiect aprobat din fonduri europene.

Pentru că fondul este generator de profit, contribuţia europeană nu va fi mai mare de 50%, cealaltă jumătate fiind suportată din bugetul Consiliului Judeţean Constanţa. Proiectul este deja la stadiul de precontractare a finanţării.

Există totodată idei pentru două noi proiecte, menite să atragă turiştii şi în special copiii. Adrian Bâlbă, directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Constanţa, explică pentru Replica despre ce este vorba.

“M-am întâlnit cu Cristian Darie, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean şi totodată coordonator al activităţii Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii şi i-am propus construirea unui parc de dinozauri, pentru că ştiu cât de mult le-ar plăcea copiilor. Animalele preistorice sunt construite de o firmă din Salonic, din poliester, sub formă de sculptură, peste care se toarnă un plastic special care se întăreşte, denumit plaster. Urmează operaţiunea de vopsire, după care, pentru a putea fi transportat, produsul finit se taie în bucăţi de formă pătrată.

Totul este realizat cu ajutorul computerelor. De asemenea la sfârşitul lui ianuarie aştept vizita unei firme din Spania, care operează acvarii şi oceanarii din policarbonat. Această firmă a realizat oceanariile din Genova şi Lisabona, care deşi sunt construite după proiecte diferite, seamănă foarte mult între ele. Vreau să construiesc un oceanariu în cadrul complexului şi în funcţie de proiectele prezentate, voi alege unul”, a declarat Adrian Bâlbă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor