Ciuperca ce a provocat Marea Foamete irlandeză nu mai există în zilele noastre (studiu)
Mostrele de ADN extrase din frunzele de cartofi conservate la două grădini botanice din Europa au evidenţiat tulpina din care a rezultat mana cartofului, parazitul care a provocat Marea Foamete irlandeză dintre anii 1845 şi 1849 şi a ucis peste un milion de oameni după ce a compromis culturile de cartofi.
Însă, în urma analizei, specialiştii estimează că parazitul este astăzi dispărut, relatează marţi BBC News.
Noua descoperire arată că tulpina care a schimbat cursul istoriei este diferită de cea care provoacă epidemiile în ziua de azi. Dar acum există alţi paraziţi ce distrug culturile de cartofi şi de roşii în întreaga lume. Aceste culturi compromise ar putea hrăni sute de milioane de oameni în fiecare an.
Până în prezent era neclară legătura dintre primele variante ale ciupercii Phytophthora infestans şi cele din prezent. Cercetători britanici, germani şi americani au analizat frunzele uscate păstrate la grădinile botanice Kew Royal Botanical Gardens din Marea Britanice şi Botanische Staatssammlung din Munchen.
Tehnicile avansate de analiză ADN au permis decodarea ADN-ului din agenţii patogeni găsiţi în mostrele conservate din perioada Marii Foamete. Rezultatele au fost comparate cu ADN-ul găsit în paraziţii existenţi în prezent în Europa, Africa şi America, ceea ce a oferit o imagine asupra evoluţiei acestora de-a lungul vremii.
'Această tulpină este diferită de toate tulpinile moderne pe care le-am analizat', precizează profesorul Sophien Kamoun, unul dintre cercetători. 'Nu avem certitudinea, dar cel mai probabil această tulpină nu mai există', adaugă el. Cercetătorii cred că tulpina HERB-1 a apărut la începutul secolului al XIX-lea şi a continuat să se răspândească în lume pe parcursul acelui secol. Abia în secolul al XX-lea, după introducerea în cultură a noilor soiuri de cartofi, ea a fost înlocuită de o altă ciupercă Phytophthora infestans, US-1, care în prezent este cea predominată în lume.
În studiul elaborat se estimează că metodele de creştere a culturilor ar putea avea un impact asupra evoluţiei agenţilor patogeni şi probabil că această ciupercă a dispărut atunci când prima varietate de culturi rezistente la acest parazit la începutul secolului al XX-lea.
Phytophthora infestans, care a provocat mana cartofului, a apărut prima dată în SUA în anul 1844 şi anul următor a ajuns în Europa. Vara anului 1845 a fost foarte umedă în Irlanda şi în Marea Britanie, mediu ce a favorizat multiplicarea parazitului.