Ciucă, despre anunţul lui Ciolacu privind creşterea salariului minim: Cu o abordare populistă nu rezolvăm problema, o adâncim

Nicolae Ciucă (Facebook/IonelNicolaeCiuca)
Andrei Popescu
24.05.2024

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a comentat joi seara, la Euronews România, declaraţia făcută de premierul Marcel Ciolacu, la România TV, privind creşterea salariului minim la 3.700 de lei, susţinând că tema creşterii salariului minim brut pe economie trebuie discutată atât în coaliţie, cât şi cu cei care urmează să asigure aceste salarii.

“De regulă, toate aceste aspecte care au vizat decizii importante au fost discutate în Coaliţie. Probabil că, după întâlnirea cu Comisia Tripartită, vom avea o discuţie şi în Coaliţie. [...] Nu este vorba de a fi eu deranjat, ci este vorba de atitudinea şi respectul pe care îl avem unii faţă de ceilalţi. Până în acest moment am avut o abordare cât se poate de onestă în relaţia cu premierul, în relaţia cu partenerii noştri de coaliţie şi vom continua să o avem pentru că, dincolo de deranjul sau orgoliul fiecăruia dintre noi, important este ce facem pentru oameni”, a precizat Ciucă, citat de Agerpres.

De asemenea, Ciucă a afirmat că nu a participat la şedinţa Consiliului Naţional Tripartit şi că nu a discutat, după această întâlnire, cu premierul Ciolacu.

“Nu am participat, nu am reuşit să discut cu domnul prim-ministru după încheierea acestei întâlniri. Nu vreau să greşesc şi să speculez pe marginea acestui subiect care este deosebit de important pentru oameni”, a spus liderul PNL, adăugând că “printr-o abordare populistă nu rezolvăm problema, ci mai degrabă o adâncim”.

Întrebat dacă declaraţia lui Ciolacu despre creşterea salariului minim este o abordare populistă, Ciucă a afirmat: “Nu am văzut-o, nu ştiu detalii despre ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, nu pot să comentez”.

“Au fost discuţii în ultima perioadă despre creşterea salariului minim, iar PNL a susţinut dintotdeauna şi vom susţine că salariul minim să fie aliniat la salariul minim european. Este absolut necesar ca astfel de măsuri să fie luate cu analiza cuvenită, să fie aduşi la masa dialogului şi consultaţi cei din acest cerc, să nu facem în aşa fel să nu fim în măsură să putem să susţinem o astfel decizie”, a continuat el.

Totodată, potrivit lui Ciucă, creşterea salariului minim vizează în mod predilect salariile din mediul privat, dar şi pe cele din sectorul bugetar.

Remarcile lui Ciucă vin în contextul în care, joi seara, la România TV, Ciolacu a afirmat că s-a decis, tot joi, că salariul minim va fi crescut la 3.700 de lei.

“Salariul minim am decis azi că se măreşte la 3.700. Am convenit că mergem la jumătatea anului cu 3.700 lei, de la 1 iunie. Va trebui, prin noua lege a salarizării, care trebuie refăcută în România. Pentru aceeaşi muncă, aceleaşi drepturi şi aceleaşi salarii. Până acum cei care purtau uniformă aveau nişte drepturi în plus. Poliţiştii, armata. În timp, acele drepturi le-au mai primit şi alţi bugetari. Ne-am bătut mult joc atâţia ani. Trebuie să existe nişte linii roşii ale oamenilor politici. Dacă vrem să menţinem economia românească, altfel nu vom reuşi, decât dacă devenim nişte oameni serioşi. Dacă eram un inconştient, făceam legea salarizării în plină campanie electorală. Câştigam alegerile, scapă cine poate”, a precizat liderul PSD.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor