China vrea să-l şteargă pe Genghis Han din istorie

Gingis Han
Gingis Han (Johannes Eisele / Getty Images)

Partidul Comunist Chinez încearcă să-l şteargă din istoria Chinei pe împăratul mongol Genghis Han, potrivit unui material publicat de Bitter Winter.

Genghis Han a fondat Imperiul Mongol în 1206, ridicând un imperiu imens, care la apogeu a fost cel mai mare din istoria lumii, întinzându-se de la Oceanul Pacific în est până la Dunăre în vest.

În timpul domniei lui Genghis Han, Imperiul Mongol a reprezentat o provocare serioasă pentru puternica dinastie Jin a Chinei.

„În ultima lună, paisprezece tăbliţe de piatră care rezumă povestea vieţii lui Genghis Han şi realizările sale au fost acoperite cu vopsea sau distruse în Piaţa Genghis Han din districtul Hailar din oraşul Hulun Buir, în Mongolia Interioară. Protestele populaţiei locale au fost ignorate”, a dezvăluit Bitter Winter pe 7 noiembrie.

„Într-o şcoală gimnazială din Hexigten Banner aflată sub jurisdicţia oraşului Chifen, în Mongolia Interioară, portretele lui Genghis Han şi sloganurile care promovează cultura mongolă au fost înlocuite cu portrete de personaje din istoria chineză Han şi sloganuri care promovează cultura Han [chineză, n.r.]”, a relatat revista.

Muzeul de Istorie din Nantes, Franţa, a anulat brusc o expoziţie planificată cu mult timp înainte, despre Genghis Han, pe 13 octombrie, după ce Biroul de Afaceri Culturale Chineze a cerut ca muzeul să modifice titlul expoziţiei, eliminând cuvintele „Genghis Han”, „imperiu” şi „mongol”. ”

Directorul muzeului, Bertrand Guillet, a afirmat într-o declaraţie că regimul chinez a solicitat, de asemenea, „controlul asupra tuturor producţiilor noastre, textelor, hărţilor, catalogului [şi] comunicatelor de presă”.

„Noul sinopsis propus, scris de biroul din Beijing, care cenzurează proiectul iniţial, include elemente de rescriere părtinitoare, menite să facă istoria şi cultura mongole să dispară complet şi propune o nouă versiune”, a spus Guillet.

Directorul muzeului a adăugat că încercarea Beijingului de a cenzura expoziţia face parte dintr-un program mai cuprinzător de „înăsprire a controlului exercitat de guvernul chinez asupra minorităţii mongole în această vară”.

Guillet s-a referit la represiunea regimului comunist chinez, din vara aceasta, asupra folosirii limbii şi diseminării culturii mongole în şcolile publice.

Un Ordin guvernamental emis în august „a ordonat încetarea cursurilor de limbă mongolă pentru studenţii din primul an primar şi încetarea predării materialelor în limba mongolă, în favoarea limbii chineze” în regiunea autonomă Mongolia Interioară a Chinei.

Directiva a generat proteste ale mongolilor din toată regiunea.

Presupusele eforturi ale regimului comunist chinez de a elimina aspectele cheie ale culturii şi istoriei mongole fac parte dintr-o agendă generală a Partidului în scopul neutralizării presupuselor ameninţări la adresa dominaţiei chineze Han la nivel naţional.

Partidul Comunist foloseşte această „sinicizare” ca pe o modalitate de consolidare a puterii sale şi impune cultura etnică Han în defavoarea culturilor minoritare din regiunile ocupate în Mongolia Interioară, Xinjiang şi Tibet, în multe cazuri executând programe de sinicizare forţată.