China şi Rusia anunţă exerciţii militare comune pentru luna mai

Moscova şi Beijingul vor desfăşura în luna mai primul exerciţiu militar comun asistat de calculator, care va include şi operaţiuni de apărare antirachetă, a anunţat marţi agenţia de ştiri TASS.
Fregata chineză dotată cu rachete Linyi în timpul deschiderii exerciţiului maritim ruso-chinez “Naval Interaction–2015”. (Captură Foto)
Andrei Popescu
04.05.2016

Ministrul rus al Apărării a anunţat într-un comunicat de presă că exerciţiile vor folosi “operaţiunilor combinate ale forţelor ruseşti şi chineze pentru apărare aeriană şi antirachetă”, în scopul asigurării protecţiei “în faţa atacurilor accidentale sau provocatoare cu rachete balistice sau de croazieră”. Ambele ţări susţin că exerciţiile nu sunt direcţionate împotriva niciunei a treia părţi.

Deşi Rusia şi China nu au încheiat o alianţă militară oficială, cele două state au căzut de acord recent să îşi intensifice cooperarea militară bilaterală.

Vineri, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a susţinut că cele două ţări îşi vor creşte numărul de exerciţii militare comune în 2016.

Moscova şi Beijingul şi-au unit recent obiectivele politicilor lor externe, făcând un apel comun Statelor Unite pentru ca acestea să nu instaleze un nou sistem antirachetă în Coreea de Sud, conform Moscow Times.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi omologul său chinez Wang Yi au declarat săptămâna trecută că sistemul THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), care ar putea fi instalat de SUA în Peninsula Coreea, va fi văzut că o ameninţare pentru securitate.

“Această mişcare merge dincolo de nevoile defensive ale ţărilor relevante. Dacă este desfăşurat, [sistemul] va afecta în mod direct securitatea strategică a Chinei şi Rusiei”, a susţinut Wang Yi.

“Nu numai că [THAAD] ameninţă soluţionarea problemei nucleare din peninsulă, dar este destul de posibil să amplifice situaţia deja tensionată şi chiar să distrugă echilibrul strategic din peninsulă”, a fost citat oficialul chinez.

Lavrov a criticat SUA pentru utilizarea testelor Coreei de Nord ca “o scuză, ca un pretext” pentru a desfăşura ceea ce el numeşte sistemul american “de apărare globală împotriva rachetelor balistice”.

Bill Urban, purtător de cuvânt al Pentagonului, a respins punctul de vedere al ruşilor. “Răspundem în mod responsabil la faptul că Phenianul reprezintă o ameninţare pentru armata noastră şi aliaţii noştri”, a declarat acesta, făcând referire la cei aproximativ 30.000 de soldaţi americani staţionaţi la sud de zona demilitarizată dintre cele două Corei. “Este o decizie prudentă”.

Tensiunile dintre Phenian, Seul şi Washington s-au amplificat în lunile recente, în principal din cauza testelor nucleare şi pentru rachete efectuate de Coreea de Nord.

Totuşi, experţii independenţi sunt de acord că sistemul nu prezintă nicio ameninţare pentru ruşi, atât datorită distanţei dintre Rusia şi locaţia propusă pentru staţionarea radarului şi interceptorilor, cât şi datorită masivului arsenal rusesc de rachete staţionate pe mare şi pe uscat, care depăşeşte cu mult capacitatea Chinei.

Aceiaşi experţi sunt de acord că interceptorii ce vor fi staţionaţi în Coreea de Sud nu prezintă, de asemenea, nicio ameninţare pentru Rusia sau China. Radarul are capacitatea de a “vedea” la aproximativ 4.000 km, conform producătorului Raytheon. Radarul ar putea acţiona ca un sistem de avertizare timpurie pentru SUA, oferind interceptorilor localizaţi în Alaska mai mult timp pentru a lua în vizor şi doborî orice rachetă ce vine dinspre China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor