Guvernul chinez, acuzat că a furat secrete ale gigantului US Steel Corp

Gigantul american în producţia oţelului, US Steel Corp, acuză Beijingul că a orchestrat un atac cibernetic împotriva unuia dintre calculatoarele sale cu scopul de a fura informaţii despre o nouă tehnologie de prelucrare a oţelului.
O clădire de 12 etaje aflat suburbia de nord a Shanghai-ului, Gaoqiao, care potrivit unui raport al firmei de securitate a internetului, Mandiant, este sediul unui grup de hacking militar condus de China
O clădire de 12 etaje aflat suburbia de nord a Shanghai-ului, Gaoqiao, care potrivit unui raport al firmei de securitate a internetului, Mandiant, este sediul unui grup de hacking militar condus de China (Peter Parks / AFP / Getty Images)

Guvernul chinez a fost acuzat de US Steel Corp că a pătruns într-unul dintre calculatoarele sale pentru a fura proiectele unei noi tehnologii de prelucrare a oţelului, pentru ca producătorii auto din Beijing să îşi poată extinde influenţa în America.

Wall Street Journal a raportat joi că US Steel Corp a depus o plângere la Comisia Internaţională a Comerţului la începutul acestei săptămâni, în care a acuzat guvernul lui Xi Jinping că a acţionat în numele companiilor auto chineze pentru a fura brevetul pentru noul oţel.

Compania, cu sediul la Pittsburgh, presupune că atacul cibernetic a vizat calculatorul unui cercetător în 2011.

Miercuri, US Steel Corps a cerut guvernului federal să blocheze importurile din partea principalilor producători de oţel din China după ce a declarat că zeci de companii chineze au furat secrete comerciale.

Chicago Tribune a susţinut că interdicţia în ceea ce priveşte importurile va opri oţelul de producţie chineză să ajungă în SUA şi va opri presupuşii hackeri “să câştige miliarde de dolari de pe urma deceniilor de cercetări”.

Ministerul chinez al Comerţului a publicat miercuri o declaraţie în care a apelat la oficialii americani să respingă petiţia înaintată de US Steel Corp, susţinând că acuzaţiile companiei “sunt fără niciun fundament”.

Guvernul american a impus luna trecută tarife suplimentare asupra importurilor de oţel chinez şi a început să investigheze supraproducţia ţării de aluminiu ieftin.