Portavion american oprit de China să intre în Hong Kong
alte articole
Un ofiţer responsabil cu presa în cadrul Departamentului american al Apărării a declarat vineri că grupul de nave, condus de portavionul cu propulsie nucleară USS John C. Stennis, a fost împiedicat să andocheze în port, în ciuda vizitelor efectuate cu succes în trecut în portul din Hong Kong”.
Bill Urban a adăugat că o altă navă de luptă americană, USS Blue Ridge, se află în prezent în portul Hong Kong, notând că SUA se aşteaptă ca aceste vizite să continue într-o manieră normală.
Un oficial al Marinei SUA a susţinut, sub protecţia anonimatului, că un comisar al Ministerului chinez de Externe în Hong Kong a comunicat că Beijingul a respins intrarea în port a navei americane, pe motivul că aceasta “nu este convenabilă“ pe moment.
Administraţia chineză şi ambasada sa din Washington nu au comentat încă incidentul.
Portavionul Stennis patrulează în Marea Chinei de Sud, ce a devenit o sursă de mari tensiuni între China şi SUA şi alte ţări regionale, care urmăresc să controleze rutele comerciale şi zăcăminitele de minereuri din zonă.
China pretinde suveranitatea asupra celei mai mari părţi din Marea Chinei de Sud, care a fost revendicată parţial şi de Vietnam, Malaezia, Brunei, Filipine şi Taiwan.
Începând cu 2013, Beijingul şi-a accelerat activităţile de creare de noi avanposturi, turnând nisip deasupra recifelor şi atolilor. Clădiri, porturi şi piste de aterizare suficient de mari pentru a primi bombardiere şi avioane de luptă au fost de asemenea construite pe insulele nou apărute – aceste activităţi fiind considerate drept o încercare de a schimba status quo-ul teritorial prin modificarea geografiei.
Oficialii americani au acuzat China că încearcă să preia treptat controlul asupra Mării Chinei de Sud, lucru care ar putea ameninţa navigarea în zonele disputate, din moment ce Marea Chinei de Sud este un canal navigabil strategic folosit pentru transportul de mărfuri, ce se ridică la o valoare totală de 5,3 trilioane de dolari anual, inclusiv 1,2 trilioane de dolari obţinuţi de SUA din comerţ.
Recent, SUA şi-a crescut prezenţa în regiunea Asia-Pacific prin intermediul aşa zisei“strategii pivot”. Beijingul a acuzat Washingtonul că intervine în mod deliberat în problemele regionale şi că intenţionat provoacă tensiuni în Marea Chinei de Sud.