Sistemul de apărare american pentru Coreea de Sud irită China şi Rusia

SUA şi Coreea de Sud negociază planurile pentru desfăşurarea unui sistem de apărare antirachetă la sud de zona demilitarizată. Rusia şi China obiectează, susţinând că acţiunea va afecta securitatea lor.
Lansator de rachete american THAAD în Fort Sill, Oklahoma, SUA. (Captură Foto)
Andrei Popescu
02.05.2016

Miniştrii de externe din China şi Rusia critică planurile SUA de a desfăşura un sistem de apărare antirachetă în Coreea de Sud.

Negocierile SUA-Coreea de Sud au loc în condiţiile în care Phenianul îşi continuă seria testelor de rachete, susţinând că a detonat la sud de zona demilitarizată (ZDM) o bombă cu hidrogen în luna ianuarie, deşi experţii internaţionali au manifestat scepticism în privinţa testului respectiv.

Ministrul chinez de Externe Wang Yi şi-a exprimat opoziţia în timpul unei conferinţe de presă ce a avut loc vineri în Beijing, alături de omologul său rus Serghei Lavrov.

“Amândoi suntem foarte îngrijoraţi în legătură cu probabila desfăşurare de către SUA a sistemului THAAD în Coreea de Sud. Acţiunea merge dincolo de nevoile reale pentru apărare ale ţărilor respective”, a declarat Wang.

“[Sistemul] va afecta în mod direct securitatea strategică a Chinei şi Rusiei, dacă va fi aplicat”, a adăugat Wang.

Lavrov a criticat SUA pentru utilizarea testelor Coreei de Nord ca “o scuză, ca un pretext” pentru a desfăşura ceea ce el numeşte sistemul american “de apărare globală împotriva rachetelor balistice”.

Bill Urban, purtător de cuvânt al Pentagonului, a respins punctul de vedere într-un interviu telefonic, amuzându-se de afirmaţia că sistemul ar putea prezenta o ameninţare pentru China sau Rusia, conform Deutsche Welle.

“Răspundem în mod responsabil la faptul că Phenianul reprezintă o ameninţare pentru armata noastră şi aliaţii noştri”, a declarat acesta, făcând referire la cei aproximativ 30.000 de soldaţi americani staţionaţi la sud de zona demilitarizată dintre cele două Corei. “Este o decizie prudentă”.

Experţii independenţi sunt de acord că sistemul nu prezintă nicio ameninţare pentru ruşi, atât datorită distanţei dintre Rusia şi locaţia propusă pentru staţionarea radarului şi interceptorilor, cât şi datorită masivului arsenal rusesc de rachete staţionate pe mare şi pe uscat, care depăşeşte cu mult capacitatea Chinei.

Aceiaşi experţi sunt de acord că interceptorii ce vor fi staţionaţi în Coreea de Sud nu prezintă, de asemenea, nicio ameninţare pentru Rusia sau China. Ei mai susţin că Beijingul este preocupat în mod legitim de securitate în ceea ce priveşte radarul foarte sofisticat, AN/TPY-2, care va fi staţionat în coordonare cu interceptorii.

“Un radar elegant”

Radarul are capacitatea de a “vedea” la aproximativ 4.000 km, conform producătorului Raytheon. Radarul ar putea acţiona ca un sistem de avertizare timpurie pentru SUA, oferind interceptorilor localizaţi în Alaska mai mult timp pentru a lua în vizor şi doborî orice rachetă ce vine dinspre China, conform lui Matthew Bunn, profesor de securitate la Belfer Center for Science and Internaţional Affairs din cadrul Universităţii Harvard.

Interceptorii THAAD au rezultate perfecte la testări, conform lui Chris Johnson, purtător de cuvânt pentru Missile Defense Agency, un departament din cadrul Pentagonului. “Sistemul a trecut cu succes de cele 13 teste”, a scris el într-un email.

În ciuda radarului avansat, abilitatea generală a sistemului de a intercepta cu adevărat rachete este incertă. Fiecare baterie THAAD este echipată cu patru lansatoare şi 24 de interceptori. Interceptorii nu transportă niciun focos nuclear, ci se bazează pe energia cinetică – forţa distructivă dezlănţuită în momentul în care un proiectil de mare viteză intră în contact cu un altul.

Numărul limitat de interceptori sugerează că sistemul urmăreşte, într-adevăr, să ofere o apărare împotriva unui număr mic de rachete ce ar putea fi trimise peste DMZ de către Coreea de Nord. Cele două Corei se află încă în stare de război, semnând în 1953 un armistiţiu care a pus capăt celor 3 ani de război. Totuşi, cele două state nu au semnat un tratat de pace.

Încercări multiple

Tensiunile dintre Phenian, Seul şi Washington s-au amplificat în lunile recente, în principal din cauza testelor nucleare şi pentru rachete efectuate de Coreea de Nord.

Deşi fără succes, Nordul a încercat – de două ori joi şi de trei ori în ultimele două săptămâni – să lanseze rachete cu rază intermediară Musudan, care ar fi capabile să lovească bazele militare americane din Guam, situate la o distanţă de 3.420 km.

Se estimează că Phenianul va încerca în continuare să testeze rachete, în condiţiile în care dictatorul nord-coreean Kim Jong-un pare că doreşte neapărat un test reuşit înaintea Congresului Partidului Muncitorilor - primul în 36 de ani -, care va începe săptămâna viitoare. Kim ar dori ca în cadrul Congresului să laude programul nuclear al ţării, precum şi progresul înregistrat de programul de rachete.

Atât Rusia cât şi China, singura ţară cu o influenţă reală asupra Coreei de Nord, au susţinut rezoluţiile recente ale Consiliului de Securitate al ONU privind condamnarea testelor Phenianului. Totuşi, cele două state susţin că o bază de apărare antirachetă în Coreea de Sud va duce doar la amplificarea tensiunilor în peninsulă.

“Ţările relevante nu ar trebui să folosească actele Phenianului ca un pretext pentru a-şi amplifica prezenţa militară în Peninsula Coreeană”, a declarat Lavrov în Beijing. “Credem că posibila desfăşurare a sistemului antirachetă THAAD nu va rezolva această problemă”.

Matthew Bunn a mai declarat că, în timp ce SUA are tot dreptul să-şi protejeze soldaţii şi aliaţii, chinezii au o preocupare legitimă pentru securitate. El a susţinut că discuţii mai ample în domeniul securităţii între SUA şi China ar putea fi de ajutor.

“Cred că există nevoia unui dialog mai profund între SUA şi China. SUA a încercat, dar China nu vede SUA ca fiind în mod special flexibilă. Nici Hillary Clinton şi nici Donald Trump nu vor limita apărarea antirachetă”, a declarat Bunn.

“Ar trebui să aibă loc o conversaţie strategică mai amplă. Cum vede fiecare tabără descurajarea? Care sunt planurile lor privind viitoarele forţe strategice şi de ce? Cum ar putea să îşi comaseze forţele şi să opereze pentru a minimaliza costurile şi riscurile?”, a mai precizat Bunn.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor