China lansează un “obiect misterios” în spaţiu

(Captură Foto)

Un raport al Departamentului american al Apărării a avertizat în privinţa programului spaţial “distructiv” al Chinei - specializat în oprirea sau distrugerea sateliţilor altor ţări - dar şi în privinţa submarinelor nucleare chineze care desfăşoară în prezent incursiuni în Oceanul Indian, conform publicaţiei The Tribune.

Publicat în 8 mai, raportul anual al Departamentului american al Apărării adresat Congresului SUA – şi care este axat asupra “Evoluţiilor Militare şi de Securitate pe anul 2015 care implică Republica Populară Chineză” – se referă la un “obiect” misterios pe care Beijing-ul l-a lansat în spaţiu pe o traiectorie balistică şi cu o altitudine maximă de peste 30.000 de km.

Această traiectorie a adoptat o orbită aproape geostaţionară, pe care multe naţiuni ale lumii îşi menţin sateliţii de comunicaţii. “Obiectul” a reintrat pe orbita Pământului la 9 ore şi jumătate de la lansare. Raportul american nu a reuşit să-l identifice şi a susţinut: Profilul de lansare nu a fost similar vehiculelor tradiţionale de lansare în spaţiu, rachetelor balistice sau cu lansările de rachete utilizate pentru cercetarea ştiinţifică. S-ar putea, totuşi, să fi avut loc testarea unei tehnologii cu o misiune spaţială specială”.

China continuă să dezvolte o varietate de capabilităţi proiectate să limiteze sau să împiedice utilizarea sondelor spaţiale inamice; în rândul acestor capabilităţi se regăsesc şi armele cu energie şi sateliţii de bruiaj, a avertizat raportul.

În document se mai susţine că Statele Unite şi-au manifestat îngrijorarea faţă de “dezvoltarea continuă a tehnologiilor spaţiale distructive ale Chinei, care reprezintă o ameninţare la adresa tuturor naţiunilor paşnice.”

În prezent, India are 27 de sateliţi în spaţiu iar 11 dintre ei vizează comunicaţiile pentru telefonie sau aplicaţii publice mai largi precum tele-educaţie, tele-medicină sau managementul dezastrelor naturale.

Raportul american se mai referă şi la modul în care China, pentru prima dată, a trimis submarine în Oceanul Indian, inclusiv un submarin de atac cu propulsie nucleară (SNN): “Submarinele au desfăşurat probabil operaţiuni de familiarizare cu regiunea dar şi de demonstrare a unei capacităţi emergente în ceea ce priveşte protejarea liniilor maritime ale Chinei şi proiectarea puterii chineze în Oceanul Indian”.

India îşi asumă un rol de conducere în Oceanul Indian şi incursiunile Chinei reprezintă o provocare. New Delhi are în total doar 14 submarine, incluzând cel cu propulsie nucleară ISN Chakra, închiriat de la Rusia. Acest submarin nu transportă niciun focos nuclear.

În acelaşi timp, China, care dispune de 69 de submarine, continuă să producă submarinul din clasa JIN SSBN (Type 094), care este echipat cu rachete balistice nucleare JL-2 ce au o rază de 7.400 km. “China va desfăşura, probabil, prima sa misiune de patrulare pentru intimidare nucleară în 2015”, conform raportului.

În limbajul naval “patrulele de intimidare” se referă la faptul că un submarin este pregătit să lanseze rachete la câteva secunde după o lovitură nucleară din partea adversarului. Un submarin nuclear este considerat, din punct de vedere nuclear, ca fiind cea de-a doua cea mai eficientă platformă pentru lansarea unui al doilea atac ca răspuns la o lovitură nucleară, mai susţine The Tribune.

În ceea ce priveşte armele nucleare, raportul american a susţinut că noua generaţie de rachete mobile a Chinei vor asigura poziţia de intimidare strategică urmărită de aceasta.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe