De ce n-ar trebui avut încredere în ultimele date economice ale Chinei
alte articole
Dacă aveţi încredere în ultimele titluri de pe primele pagini ale ziarelor, atunci datele prezentate de China în privinţa tranzacţiilor din decembrie 2015 descriu o situaţie pur şi simplu excelentă: exporturile au crescut cu 2,3% comparativ cu decembrie 2014 şi importurile au scăzut cu doar 4%.
Acest lucru ar fi considerat bun, deoarece exporturile s-au prăbuşit cu 3,7% în noiembrie 2015 şi piaţa s-a aşteptat ca importurile să scadă cu 8%. Aşa că investitori precum Shane Oliver de la AMP Capital Investors Ltd. s-au grăbit să concluzioneze că cifrele publicate de Partidul Comunist sunt un semn că “economia chineză se stabilizează şi că nu se prăbuşeşte”.
Din păcate acest lucru ar putea fi doar praf în ochi, ţinând cont de problemele care există cu aceste date. Pentru început, cel mai mare factor la creşterea cu 3,5% a exporturilor Chinei din noiembrie 2015 a fost Hong Kong-ul, care acoperea 40% dintre acele exporturi.
Care ar fi problema? Deşi China continentală a înregistrat o creştere a exporturilor către Hong Kong, regiunea administrativă specială nu a înregistrat importurile.
Bineînţeles, s-ar putea ca mărfurile să fi dispărut pe rutele de transport, dar o explicaţie mult mai probabilă este aceea că Beijingul pur şi simplu a crescut în mod artificial cifrele privind exporturile, în timp ce Hong Kong-ul a raportat importurile cu oarecare precizie.
Goldman Sachs a declarat următoarele despre datele privind luna decembrie: “Cititorii sunt sfătuiţi să fie atenţi când interpretează cele mai recente date privind exporturile ca un semn al schimbării în progresul creşterii”. Analiştii consideră că oficialii locali sunt mult mai stimulaţi să crească artificial datele privind exporturile în condiţiile în care se apropie sfârşitul anului calendaristic chinez.
S-ar putea ca oficialii locali să fi exportat anterior anumite mărfuri pentru a atinge obiectivul creşterii de la sfârşit de an sau chiar au recurs la plimbarea mărfurilor înainte şi înapoi în zonele comerciale speciale.
Aceasta este o practică răspândită în China: “Un sătean sărac se poate lăuda că are intrări şi ieşiri zilnice de mii de yuani, dar dacă îl cauţi vezi că are doar un taur – pe care îl scoate şi îl bagă înapoi in curte în fiecare seară”, a declarat Lin Yongtai, manager la o companie care oferă servicii financiare, citat de Bloomberg. “Acelaşi lucru se aplică unor porţiuni ale comerţului extern al Chinei.”
Nu numai exporturile sunt problematice. Goldman Sachs consideră că cetăţenii chinezi folosesc importurile pentru a scoate bani afară din ţară. “Este posibil ca datele privind importurile, pe de altă parte, să fie supuse unei supraraportări de către comercianţi pentru a facilita scurgerile de capital”, scriu analiştii. În acel caz, un importator din China ar putea primi o factură de 200 de dolari pentru mărfuri în valoare de doar 100 de dolari, aşadar ei pot transfera restul într-un cont bancar din străinătate şi să evite controalele de capital.
În timp ce mulţi observatori occidentali sunt plăcut surprinşi de aceste date oficiale ale regimului din Beijing, chinezii de rând ştiu mai bine cu cine au de a face. Piaţa acţiunilor a scăzut cu alte 2,4% în 13 ianuarie şi s-a închis cu doar 22 de puncte deasupra celui mai scăzut nivel din august 2015, un nivel de 2,927.