Utilizator chinez de YouTube dezvăluie de ce sunt răpiţi atât de mulţi copii în China (video)
alte articole
Un internaut chinez, cunoscut pentru crearea de farse video, a decis recent să atragă atenţia asupra unei probleme sociale serioase – răpirea a sute de mii de copii în fiecare an în China.
Dapengprank, un tânăr chinez în vârstă de 20 de ani cu peste 5.000 de subscriberi pe Youku, echivalentul chinez al YouTube, a făcut echipă cu un băiat pentru a vedea cum vor reacţiona oamenii în locurile publice la răpirea unui copil ce ar avea loc în faţa lor. Materialul video, cu o durată de 3 minute şi jumătate, a fost publicat în 27 martie cu subtitrări în limbile chineză şi engleză.
“Aproximativ 200.000 de copii dispar în China în fiecare an. Doar 1% dintre copiii dispăruţi mai pot fi găsiţi”, scrie în mesajul introductiv al videoclipului, informaţie care pare să fi fost preluată dintr-o emisiune de ştiri a postului naţional de radio chinez.
În materialul video, Dapengprank, purtând blugi şi o bluză cu glugă, îl saltă pe micuţul său prieten în timp ce acesta se află în prezenţa altor oameni; apoi, folosind o bucată de cârpă albă, tânărul simulează utilizarea cloroformului pentru a-şi adormi presupusa victimă. Acest experiment a fost repetat pe străzi aglomerate, într-un parc public şi atât în interiorul cât şi în exteriorul unui mall de cumpărături.
Reacţia trecătorilor la presupusa “răpire” a variat de la un şoc real (un grup de trei femei aflate pe un trotuar) până la nepăsare (o tânără care stătea pe o bancă într-un parc). Nimeni nu a încercat să oprească răpirea sau să îl urmărească pe răpitor.
“De ce te uiţi”, i-a spus un bărbat femeii de lângă el, după ce au văzut cum Dapengprank l-a urmărit pe băieţel în afara mall-ului de cumpărături înainte să îl prindă la doar câţiva centimetri de cei doi. Femeia, totuşi, şi-a întors privire către scena “crimei”, părând să fie într-adevăr tulburată. Bărbatul de lângă ea a continuat să îşi mănânce peştele, şi-a fixat privirea înainte şi i-a spus femeii: “Nu te mai uita”.
În ultima răpire înscenată, Dapengprank şi-a dat jos gluga şi a folosit un batic pentru a-şi acoperi jumătatea inferioară a feţei, ieşind astfel şi mai mult în evidenţă. Două femei şi un băieţel au aruncat câteva priviri dar şi-au continuat drumul foarte repede după ce l-au văzut pe Dapengprank punându-şi planul în aplicare.
“În test, oamenii se uitau la mine şi nimeni nu a încercat să mă oprească”, conform unui mesaj afişat spre sfârşitul materialului video. “Indiferent de motivul pentru care chinezii sunt atât de neinteresaţi, trebuie să ne gândim la acest lucru serios”.
Utilizatorii de pe popularul website chinez de microblogging Sina Weibo au reacţionat puternic la indiferenţa trecătorilor surprinşi în materialul video. Astfel, utilizatorul What Should I Call Myself din Anhui a scris: “Aceia sunt cumva nişte zombi? Cum pot fi atât de reci şi indiferenţi. Tot ce trebuiau să facă era să vină înspre ei [victimă şi răpitor] şi să îi întrebe ce se întâmplă. Sunt revoltat”.
Utilizatorul Black White Elder din Zhejiang a scris: “Se ştie prea bine că oamenii din China s-au dezumanizat. Nu mai puneţi în practică astfel de experimente dăunătoare ... Cu siguranţă, [indiferenţa oamenilor] este rezultatul unei societăţi care nu respectă legea şi a faptului că oamenii nu mai au valori morale pentru că nu mai cred în spiritualitate”.
Răpirea şi traficul de copii este o problemă serioasă în China, dar este una pe care regimul comunist chinez nu o documentează în mod corespunzător. Pe lângă programul din 2013 al postului naţional de radio chinez, nu prea mai există alte cifre oficiale privind numărul de copii dispăruţi în China. Departamentul de Stat american estimează că aproximativ 20.000 de copii sunt răpiţi în China în fiecare an, deşi probabil că numărul real este mult mai mare.
Într-un caz notabil raportat în iunie 2012, un grup de 36 de persoane a răpit 223 de bebeluşi în provincia sudică Yunnan şi i-a vândut în provincia centrală chineză Henan de la sfârşitul anului 2009 şi până în luna august a anului 2010, conform People’s Net, versiunea online a ziarului de stat Cotidianul Poporului. Jiang Kaizhi, liderul grupului, a fost condamnat la moarte.
Răpirea copiilor este una dintre moştenirile mai întunecate ale politicii chineze privind un singur copil. Experţii in drepturile omului afirmă că drept urmare a acestei politici a avut loc o creştere bruscă a avorturilor forţate (aproximativ 13 milioane de avorturi pe an). Oficialii chinezi, atunci când se confruntau cu a doua sarcină, forţau femeile să avorteze chiar şi în luna a noua de sarcină şi uneori le sterilzau cu forţa. Politica unui singur copil aparent a fost suspendată recent.
Charles Custer, redactor la Tech in Asia, care a realizat un documentar despre foşti copii răpiţi în China ce îşi căutau părinţii originali, a scris într-un articol în Foreign Policy că “majoritatea cazurilor de răpiri sunt efectuate de grupuri mari, cu o organizare complexă şi la nivel naţional”, adăugând că unii dintre copiii răpiţi sunt vânduţi şi folosiţi “pentru a presta muncă în regim de sclavie, prostituţie sau îşi petrec viaţa pe străzi” la îndemâna cartelurilor care se ocupă cu cerşitul.
Grupurile care se ocupă cu traficul de copii urmăresc, de asemenea, să satisfacă cererea pentru copii: în interiorul Chinei există cupluri ce nu pot concepe copii, cupluri care doresc un băiat sau cupluri care doresc o viitoare soţie pentru fiul lor; de asemenea, mai sunt cupluri străine care doresc să adopte copii chinezi.
Preţul pe piaţa neagră pentru o fată era de aproximativ 60.000 de yuani (aproximativ 9.250 USD) şi 80.000 de yuani (aproximativ 12.350 USD) pentru un băiat, conform unui raport publicat în ianuarie 2015 de către Tencent, un popular portal de ştiri din China. Şi părinţii străini care doresc să adopte bebeluşi chinezi pe căi legale trebuie să plătească agenţiilor de adopţie o aşa-zisă “taxă de orfelinat” de până la 5.500 de dolari. În unele cazuri, s-a aflat că aceste agenţii de adopţie au cumpărat copii de la traficanţi.