Suntem toţi sclavii Partidului / China finanţează pierderile companiilor private prin bani publici

Conducerea comunistă chineză devine tot mai “pricepută” la inovaţii financiare şi economice care tind să zguduie pieţele şi indicii din Asia şi restul lumii. De această dată, oraşul Shanghai a anunţat că va finanţa pierderile companiilor private prin bani publici.
Andrei Popescu
29.01.2016

alte articole

(Captură Foto)
Andrei Popescu
29.01.2016

China – a cărei casă din cărţi, formată din împrumuturi neperformante în valoare de trilioane, s-ar putea prăbuşi în orice moment – a perfecţionat riscul moral mai bine decât orice bancher central occidental.

Totuşi, chiar şi cei mai aprigi cinici vor fi uimiţi de cea mai recentă măsură luată de guvernul din Shanghai unde, începând cu luna februarie, firmele cu capital de risc care au investit în lansarea unor proiecte high-tech începând cu 2015 pot depune cerere pentru compensaţii guvernamentale dacă investiţia lor pierde bani.

Cu alte cuvinte, deşi până acum guvernul a salvat investitorii în obligaţiuni corporative şi împrumuturi bancare şi a gestionat activ la nivel micro explozia bulei acţiunilor (fără succes), acum va implica sectorul capitalului de risc şi al capitalului privat în ceea ce ar putea fi cea mai grosolană alocare eronată de capital dezlănţuită până în prezent de China.

Această politică reiese dintr-un ordin datat 29 decembrie 2015, care a fost postat de Comisia pentru Ştiinţă şi Tehnologie din Shanghai pe website-ul său în 21 ianuarie 2016. Conform ordinului, dacă vânzarea capitalului de risc utilizat într-un nou proiect hi-tech eşuează să acopere investiţia iniţială, atunci se poate face cerere la guvern să acopere între 30 şi 60% din pierderi, în funcţie de mărimea şi veniturile companiei pe care o susţine.

Cea mai mare sumă pe care o poate primi orice companie cu capital de risc într-un an este de 6 milioane de yuani. Limita pentru proiectele de investiţii individuale este de 3 milioane de yuani, deşi este foarte probabil că aceste limite vor fi încălcate în mod grosolan şi repetat, arată website-ul Zero Hedge.

Shanghai nu este primul oraş chinez care va implementa această nebunie: un investitor într-o instituţie financiară din Shanghai a declarat că oraşul nu a inventat ideea subvenţionării investiţiilor financiare private cu risc ridicat. Alte guverne locale din China au implementat reglementări similare, dar niciunul dintre ele nu oferă o compensaţie atât de mare, a adăugat investitorul.

Conform website-ului de ştiri Caixin, oferta de subvenţionare urmăreşte să încurajeze investiţia privată cu capital de risc în vederea susţinerii inovaţiilor şi dezvoltării Shanghai-ului ca un centru global hi-tech, susţine documentul. Politica ar urma să fie valabilă doi ani.

Bineînţeles, ceea ce va încuraja, în schimb, această politică este o altă rundă de fraude masive şi investiţii în proiecte prosteşti care nu au nicio şansă să ducă la o recuperare a banilor investiţi, fără să mai vorbim de obţinerea unor venituri, deoarece atunci când cineva cheltuie bani cu sprijinul deplin al guvernului, ultimul lucru la care s-ar gândi o astfel de persoană este un concept “banal” precum “riscul”. Există doar garanţia unor câştiguri şi, aşa cum s-a exprimat Allan Meltzer, “capitalismul fără eşecuri este precum religia fără păcate. Nu va funcţiona.”

Această politică va asigura generarea unui eşec chiar şi mai mare după ce se va sparge această bulă specială. Totuşi, în acest proces, miliarde de yuani din fondurile contribuabililor vor fi “alocate” unui grup mic de persoane care vor abuza de controalele de capital ale Chinei şi vor ajunge să cumpere apartamente de lux în Manhattan.

De fapt, politica aceasta este dincolo de idioţenie, din moment ce este clar faptul că este proiectată pentru a îmbogăţi o mână de “capitalişti de risc” care, la fel ca în cazul bancherilor americani, au plătit marionetele guvernamentale locale pentru a le facilita desfăşurarea acestui joc.

În scurt timp, Theranos, o companie cu o reputaţie infamă, şi-ar putea închide activitatea în SUA şi s-ar putea muta cu totul în Shanghai, unde fraudele sale vor garanta faptul că fonduri masive din banii contribuabililor vor fi cheltuite pentru a îngroşa conturile bancare ale fiecărui infractor implicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor