China foloseşte secţii ilegale de poliţie în Olanda pentru a intimida dizidenţii
alte articole
![](https://image.epochtimes-romania.com/2021/10/152411_top.jpg)
Guvernul olandez a declarat că investighează rapoartele potrivit cărora forţele de poliţie chineze au deschis ilegal cel puţin două "secţii" în Olanda începând din 2018, acestea fiind folosite parţial pentru a supraveghea şi a exercita presiuni asupra disidenţilor de peste hotare, scrie Guardian.
O investigaţie realizată de RTL Nieuws şi Follow the Money a declarat că "centrele de servicii în străinătate" din Amsterdam şi Rotterdam au servit în mod aparent un scop administrativ, permiţând cetăţenilor chinezi să îşi reînnoiască permisele de conducere şi să îşi schimbe starea civilă.
Însă cele două publicaţii au vorbit şi cu critici chinezi ai regimului de la Beijing care locuiesc în Ţările de Jos, care au declarat că aceste centre, a căror prezenţă nu a fost notificată autorităţilor olandeze, sunt folosite şi pentru a urmări, contacta şi ameninţa disidenţii.
Ministerul olandez de Externe a afirmat, într-o declar, că cele două centre care ar funcţiona în Olanda sunt ilegale. "Investigăm ce anume fac ele aici şi vom lua apoi măsurile corespunzătoare", a spus acesta.
Secţiile au fost identificate pentru prima dată de un grup spaniol de apărare a drepturilor civile, Safeguard Defenders, într-un raport din septembrie, în care se susţinea că agenţiile de poliţie Fuzhou şi Qingtian au deschis 54 de "centre de servicii în străinătate" în 25 de oraşe din 21 de ţări.
Potrivit raportului, majoritatea erau situate în Europa, din care nouă în Spania, patru în Italia, trei în Franţa, două în Ţările de Jos şi două în Regatul Unit, la Londra şi Glasgow. Raportul a precizat că o parte din scopul lor era de a-i "convinge" pe dizidenţi să se întoarcă în China.
"Aceste operaţiuni evită cooperarea poliţienească şi judiciară bilaterală oficială, încalcă statul de drept internaţional şi pot încălca integritatea teritorială a ţărilor terţe prin crearea unui mecanism de poliţie paralelă care utilizează metode ilegale", se arată în raport.
Ţările de Jos şi China sunt semnatare ale Convenţiei de la Viena, care reglementează misiunile diplomatice. Pentru orice activitate de culegere de informaţii trebuie să se acorde o autorizaţie prealabilă, iar chestiunile administrative ar trebui să fie gestionate de consulate.
La începutul lunii octombrie, un protestatar pro-democraţie din Hong Kong a avut nevoie de tratament în spital peste noapte după ce a fost bătut de bărbaţi care păreau să iasă din consulatul chinez din Manchester, ceea ce a determinat apeluri pentru un răspuns dur din partea guvernului britanic.
Posturile de ştiri olandeze au declarat că la centrul din Amsterdam lucrau doi foşti ofiţeri de poliţie din cadrul forţei din Lishui, Qingtian, iar grupul din Rotterdam, aflat într-un apartament, era condus de un fost membru al armatei chineze pentru forţa provincială din Fuzhou.
Ambele regiuni se află în estul Chinei, de unde provin mulţi cetăţeni chinezi din Olanda. Potrivit RTL, mai multe site-uri web chinezeşti descriu o parte din scopul secţiilor ca fiind "reprimarea ... activităţilor criminale legate de chinezii de peste hotare".
Un tânăr disident, Wang Jingyu, care a criticat regimul de la Beijing pe reţelele de socializare din China şi care acum a primit azil în Olanda, a declarat că a fost contactat de postul chinezesc din Rotterdam imediat ce a sosit.
"Mi-au cerut să mă întorc în China pentru a-mi rezolva problemele", a spus el. "De asemenea, mi-au spus să mă gândesc la părinţii mei". El a spus că ulterior a primit mesaje text şi apeluri telefonice ameninţătoare, inclusiv mesajul "Am să te omor", însoţit de o fotografie a unei arme.
Ambasada Chinei în Olanda a declarat într-un răspuns prin e-mail că nu avea cunoştinţă de existenţa secţiilor.
Willemijn Aerdts, un expert în informaţii de la Universitatea Leiden, a declarat că rapoartele se potrivesc cu un model de activitate chineză mai agresivă.
"Se potriveşte cu ceea ce am văzut din partea Chinei în ultimii ani", a declarat ea pentru publicaţiile olandeze. "Depinde de guvern să vadă cum îi poate proteja pe olandezi împotriva acestui lucru şi să ia contramăsuri".