G7 ameninţă Rusia cu sancţiuni noi şi dure
alte articole
Liderii celor şapte naţiuni industrializate a avertizat că va impune sancţiuni dure împotriva Rusiei dacă aceasta nu va contribui la eforturile de stabilizare din estul Ucrainei, unde miliţiile pro-Rusia continuă agresiunile împotriva iniţiate în luna aprilie.
În timp ce Ucraina a fost capabilă să desfăşoare campaniile prezidenţiale, în mare parte paşnice, de luna trecută, situaţia din regiunile ucrainene învecinate cu Rusia rămâne în mare parte volatilă, grupurile înarmate atacând forţele guvernului ucrainean şi ocupând clădirile guvernamentale importante.
”Stăm pregătiţi să intensificăm sancţiunile şi să luăm în considerare măsuri restrictive adiţionale pentru a impune costuri suplimentare asupra Rusiei în cazul în care evenimentele o cer„ au comunicat liderii G7, miercuri, în urma întrunirii de la Bruxelles.
Cancelar german Angel Merkel spune că puterile Vestice ar trebui să verifice ”din nou şi din nou” dacă Rusia depune toate eforturile posibile pentru stabilizarea situaţiei din Ucraina, care a erupt în luna martie după ce Rusia a anexat militar Crimeea.
”Noi nu putem să ne permitem o destabilizare suplimentară în Ucraina”, a declarat Merkel.
”Dacă nu facem progres în problemele pe care trebuie să le rezolvăm există posibilitatea sancţiunilor, iar pe masă sunt puse chiar sancţiunile grele de nivel trei”, a adăugat Merkel, indicând la restricţiile din domeniul comerţului, finanţelor şi a energiei.
Până acum Statele Unite şi Uniunea Europeană au impus restricţii asupra vizelor oficialilor ruşi şi a îngheţat conturile din străinătate a câtorva zeci de oficiali ruşi implicaţi în capturarea peninsulei ucrainene Crimeea.
Dacă alegerile desfăşurate pe 25 mai ar fi fost afectate, UE ar fi adoptat şi alte măsuri suplimentare. Totuşi, acestea s-au desfăşurat normal, noul preşedintele Petro Poroşenko urmând să fie numit oficial în funcţie sâmbătă.
Unii au văzut acest fapt ca pe o dovadă că Rusia ar vrea să fie mai cooperantă, reducând ameninţarea următoarelor sancţiuni. Însă comunicatul de miercuri sugerează că Vestul nu este încă satisfăcut de faptul că preşedintele rus Vladimir Putin nu face încă destule pentru a calma situaţia din estul Ucrainei.
Chiar dacă Putin a fost exclus din G7 – întâlnirea a fost prima fără Rusia încă de la aderarea din 1997 – acesta se va întâlni oficial cu Merkel, Francois Hollande şi David Cameron, cu ocazia ceremoniilor de aniversare a Zilei Debarcării în Normandia, ce se vor desfăşura între 5 şi 6 iunie.
Economia şi comerţul
Pe lângă politica externă, summitul G7, ce va dura două zile, va acoperi domenii precum economia internaţională, comerţul, mediul înconjurător şi politica energiei.
Unul din cele mai sensibile subiecte va fi cel al securităţii energetice, cea din Europa în mod deosebit, care se bazează pe Rusia pentru o treime din petrolul şi gazul său – un fapt care-i oferă Moscovei o armă împotriva UE şi a celor 500 de milioane de cetăţeni ai săi.
Liderii europeni sunt determinaţi să se depărteze energetic de Rusia şi să diversifice sursele din energie însă acest proces va lua timp şi va fi costisitor, şi ar putea depinde de dorinţa Statelor Unite de a furniza gaze naturale lichefiate către Europa.
Un comunicat separat va fi anunţat de către liderii G7 după terminarea discuţiilor de joi, în cadrul căruia se va sublinia necesitatea de a prioritiza securitatea rezervelor de energie.
”Folosirea rezervelor de energie ca pe o unealtă de constrângere politică sau ca pe o ameninţare la adresa securităţii este inacceptabil”, conform proiectului comunicatului.
”Criza din Ucraina dezvăluie clar că securitatea energetică trebuie să fie în centrul agendei colective, necesitând o abordare treptată menită să diversifice furnizarea de energie”.