Hong Kong-ul a început comemorarea masacrului din Piaţa Tiananmen

Câteva mii de persoane au mărşăluit duminică prin centrul oraşului Hong Kong în memoria victimelor represiunii sângeroase a manifestaţiilor pro-democraţie din Piaţa Tiananmen de la 4 iunie 1989.
Andrei Pricopie
01.06.2014

alte articole

Demonstraţii în Hong Kong, împotriva masacrului de pe 4 iunie 1989 (ANTHONY WALLACE/AFP/Getty Images)
Andrei Pricopie
01.06.2014

Câteva mii de persoane au mărşăluit duminică prin centrul oraşului Hong Kong în memoria victimelor represiunii sângeroase a manifestaţiilor pro-democraţie din Piaţa Tiananmen de la 4 iunie 1989.

Demonstranţii s-au strâns într-un parc mare din Hong Kong şi au mărşăluit spre sediul guvernului din Hong Kong, în timp ce un grup separat a continuat marşul către Biroul de legătură cu guvernul chinez. Protestatarii şi-au reînnoit apelul către Partidul Comunist Chinez (PCC) cerând schimbarea verdictului oficial potrivit căruia protestele, care s-au încheiat cu vărsare de sânge din noaptea de 4 iunie 1989, au fost o "revoltă contrarevoluţionară".

În curând se împlinesc 25 de ani de la tragicul eveniment, iar an de an, un număr impresionat de cetăţeni ai Hong Kong-ului, chiar de ordinul sutelor de mii, comemorează victimele masacrului aprinzând lumânări şi ţinând momente de reculegere.

La 4 iunie 1989 Piaţa Tiananmen era plină de manifestanţi pro-democraţie, marea majoritate studenţi, care cereau, în mod paşnic, o reformare a Partidului. Reacţia autorităţilor numai democratică n-a fost. Din ordinul Partidului, armata a intervenit în forţă, inclusiv cu tancuri, provocând moartea a sute, poate chiar mii de persoane.

În prezent subiectul este interzis în China continentală. După represiune, PCC nu a furnizat o descriere credibilă a evenimentului, ci a încercat, la momentul respectiv, să-i convingă pe cetăţeni că violenţa împotriva protestatarilor a fost necesară pentru a preveni un dezastru naţional şi că rapoartele privind uciderea protestatarilor neînarmaţi erau, de fapt, propagandă anti-chineză.

În China, comemorarea victimelor pur si simplu iese din discuţie. Nu numai că activiştii care ar avea un cuvânt de spus sunt hărţuiţi de forţele de securitate chineze înainte de 4 iunie, dar nici măcar discuţiile publice nu sunt permise, iar armata de cenzori ai PCC blochează constant orice tip de discuţii şi comentarii online pe subiect.

Radiodifuzorul RTHK a raportat că poliţia susţine că la marşul de duminică au luat parte circa 1.900 de persoane, în timp ce organizatorii au estimat numărul la 3.000.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor