Chevron şi grija sa pentru comunităţile locale „îmbogaţite” de exploatarea gazelor de şist

Nu demult, mai exact pe 11 februarie, o sondă Chevron a explodat la o distanţă de doar 1,6 kilometri de micul orăşel american Bobtown, din statul Pennsylvania. Un lucrător al companiei a murit şi un altul a fost rănit iar sonda a ars, fără oprire, zile în şir.
Protest anti-Chevron în Pungeşti (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
20.02.2014

Nu demult, mai exact pe 11 februarie, o sondă Chevron a explodat la o distanţă de doar 1,6 kilometri de micul orăşel american Bobtown, din statul Pennsylvania. Un lucrător al companiei a murit şi un altul a fost rănit iar sonda a ars, fără oprire, zile în şir.

Locuitorii oraşului au fost terifiaţi de explozia şi incendiul care i-a urmat: "S-a simţit ca un avion cu reacţie la 5 metri deasupra caselor", a povestit un localnic. "Casa a început să se zguduie şi s-a auzit o bubuitură puternică", a relatat un altul.

Ca să se "revanşeze" pentru disconfortul creat, la câteva zile după accident, Chevron le-a trimis acasă cetăţenilor din Bobtown câte un cupon-cadou pentru pizza şi sucuri, împreună cu o scrisoare de scuze. Oamenii pot să-şi ridice pizza şi sucul până pe 1 mai, potrivit CNN, preluat de hotnews.

"Chevron recunoaşte efectele pe care aceasta (explozia - n.r.) le-a avut asupra comunităţii. Noi punem preţ pe a fi un membru responsabil al acestei comunităţi şi ne vom strădui în continuare să reuşim operaţiuni fără incidente. Suntem hotărâţi să luăm măsuri pentru protejarea vecinilor noştri, a angajaţilor, a contractorilor noştri şi a mediului înconjurător", se arată în scrisoarea Chevron către locuitorii din Bobtown.

Localnicii din Bobtown au perceput însă gestul firmei Chevron ca pe o uriaşă bătaie de joc.

Scrisorica din Băceşti, România

Nu mai departe de începutul acestui an şcolar, reprezentaţii companiei Chevron le-au dăruit copilaşilor din Băceşti (comuna vasluiană unde Chevron a obţinut avizul de mediu pentru explorarea gazelor de şist) ghiozdane cu dulciuri, rechizite etc.

Desigur, reprezentaţii companiei au respins categoric ideea că gestul lor ar fi o tentativă de a cumpăra bunăvoinţa localnicilor pentru a nu se opune instalării de sonde lângă casele lor. Chevron a explicat că îşi doreşte să se implice activ în viaţa comunităţilor, că doreşte bunăstarea locală şi că tehnologiile sale sunt sigure, evident etc.

Pe lângă dulciuri şi rechizite, ghiozdănelele dăruite de Chevron copiilor conţineau şi o scrisoare în care firma susţinea că a fost întotdeauna „un susţinător al educaţiei” şi este plăcerea companiei să ofere „o mână de ajutor în realizarea activităţilor şcolare de zi cu zi”.

Redăm un crâmpei din comunicatul remis de Chevron după vizita de curtoazie făcută de reprezentanţii firmei la Băceşti:

„Chevron are o istorie vastă în ceea ce priveşte susţinerea comunităţilor prin investiţii de natură socială şi prin activităţile de voluntariat ale angajaţilor noştri. (...) Ne propunem să fim vecini buni pe întreaga durată a proiectelor noastre şi să susţinem activităţile care sunt importante pentru comunităţile în care operăm. (...) Compania noastră colaborează cu comunităţile vizate pentru a direcţiona resurse către proiectele importante pentru localnici, în funcţie de nevoile lor. În urma unor consultări cu comunităţile locale, Chevron susţine accesul copiilor la educaţie, prin sprijinirea acestora cu rechizite necesare în activităţile şcolare. Chevron îşi reiterează angajamentul de a avea relaţii constructive şi pozitive cu comunităţile unde îşi desfăşoară activitatea şi de a continua dialogul cu publicul interesat, comunităţile locale şi autorităţile, despre proiectele sale.”

Relaţii constructive cu comunităţile pe lângă care operează Chevron

În 2011, când începeau operaţiunile petroliere în Pennsylvania, guvernatorul se declara entuziasmat de viitorul economic al statului, care avea să devină, graţie implicării Chevron, "un Texas al gazelor naturale".

Trei ani mai târziu, localnicii din Bobtown se plâng de poluarea apelor, de mirosurile urâte şi de suferinţele provocate animalelor, în urma exploatării gazelor de şist, potrivit presei locale.

Şi în România, politicienii se străduiesc să convingă că exploatarea gazelor de şist va aduce bunăstare, prosperitate şi progres social. Din octombrie 2013, lună în care protestele sătenilor din Pungeşti, o altă localitate lângă care se ridică sonde cu tehnologie "sigură" Chevron, au fost înăbuşie violent de jandarmi, mulţi exponenţi ai clasei politice explică beneficiile pe care le va aduce explorarea gazelor de şist: locuri de muncă, dezvoltarea infrastructurii, redevenţe etc.

În octombrie 2013, aflat în SUA, ţara unde comunităţile locale din zonele unde a investit Chevron se plâng ca viaţa le-a fost dată peste cap, premierul Victor Ponta le-a explicat românilor ca industria hidrocarburilor neconvenţionale a creat aproape un milion de locuri de muncă în SUA şi că guvernul României este decis să continue toate explorările de gaze neconvenţionale. Desigur, numai cu respectarea condiţiilor de mediu, căci Chevron are tehnologii sigure, nu-i aşa?

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor