Schultz este avizat să condamne public acţiunile Guvernului român de la Pungeşti

Proteste Pungeşti
Proteste Pungeşti (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Friends of Earth Europe (FOE), cea mai mare reţea de activism civic din Europa, reunind 30 de organizaţii naţionale şi mii de organizaţii locale, a publicat pe site-ul său sâmbătă, 1 februarie, raportul oficial despre abuzurile comise de autorităţile române împotriva sătenilor de la Pungeşti.

Raportul a fost întocmit în urma vizitei întreprinse de reprezentanţii FOE Antoine Simon şi David Hellerla la Pungeşti, în perioada 7-9 decembrie 2013 şi se bazează atât pe experienţele trăite de cei doi la faţa locului cât şi pe mărturiile celor din sat, fie ei participanţi la proteste sau nu.

Reprezentanţii FOE au călătorit la Pungeşti pentru a îşi exprima solidaritatea cu localnicii care se împotrivesc demarării explorării gazelor de şist de către Chevron în zona lor, temându-se de efectele devastatoare ale fracturării hidraulice asupra apelor, pământurilor şi sănătăţii lor.

Rememorând filmul dramei pungeştenilor, de la primul protest paşnic al localnicilor, respectiv lanţul uman din octombrie spulberat violent de jandarmi, până la cea de a doua intervenţie în forţă a jandarmilor împotriva protestatarilor, în data de 8 decembrie, reprezentanţii FOE trec în revistă toate momentele cheie ale protestelor de la Pungeşti şi prezintă o radiografie a realităţilor de la Pungeşti aşa cum au trăit-o ei şi cum au raportat-o cei implicaţi.

Simon şi Heller prezintă mărturiile, şi acolo unde există, şi certificatele medico-legale ale protestatarilor bătuţi, arestaţi, ameninţaţi şi intimidaţi de jandarmi/poliţie/autorităţi.

Astfel, în Raportul FOE sunt prezentate abuzurile împotriva Marianei Moroşanu, o localnică ce a fost ridicată cu forţă din Tăbăra de Rezistenţă, dusă cu dubă, hartuită, amendată şi ameninţată că va face închisoare 2 ani pentru că îi "instiga" pe oameni împotriva Chevron.

Tot din raport aflăm despre abuzurile împotriva lui Costică Spiridon, fostul primar al localităţii, în vârstă de 57 de ani, arestat şi spitalizat în data de 16 octombrie, după ce a fost agresat de jandarmi în timpul spulberării primului lanţ uman făcut de pungeşteni. Fostul primar i-a dat în judecată pe jandarmi. Aflăm din raport şi despre ameninţările proferate de poliţie la adresa lui Bogdan Palici, fotograful ONG-ului Vira, aflăm povestea lui Costel Varancea, bătut până la inconştienţă, şi a adolescenţilor Deriş Vasilică, arestat şi bătut de poliţişti şi Mihai Dediu, şi el agresat de forţele de ordine şi ajuns în spital cu un picior rupt etc.

Cei doi reprezentanţi FOE constată în raportul lor că Chevron a eşuat lamentabil în a câştiga sprijinul cetăţenilor. De asemenea, FOE subliniază faptul că jandarmii au intervenit cu o forţă "disproporţionată" împotriva protestatarilor paşnici şi s-au comportat "ca o armată de ocupaţie" în loc să fie un sprijin pentru cetăţeni. FOE arată şi că autorităţile române i-au dezamăgit constant şi complet pe pungeşteni, refuzând constant să asculte plângerile acestora.

Simon şi Heller, care pentru a intra în Pungeşti au trebuit să treacă de cordoanele forţelor de ordine, mai remarcă faptul că principiul liberei circulaţii, principiu fundamental în UE, a fost grav încălcat la Pungeşti unde Guvernul României a decretat zona de siguranţă specială. Raportul FOE reaminteşte şi că reprezentanţilor presei li s-a interzis accesul în zonă pentru a se informa şi raporta, în timp ce contractorii Chevron puteau intra şi ieşi din comună netulburaţi de nimeni şi nimic.

Toate acestea sunt încălcări clare ale drepturilor acordate cetăţenilor UE prin Carta europeană şi sunt inadmisibile într-un stat de drept.

Având în vedere aceste constatări, FOE a adresat o scrisoare preşedintelui Parlamentului European, Martin Schultz, raportându-i acestuia gravele încălcări ale drepturilor omului ce au loc la Pungeşti.

Activiştii au făcut un apel către Martin Schultz, cerându-i să condamne public acţiunile Guvernului român care a comandat represiunea brutală a propriilor cetăţeni, o astfel de acţiune brutală şi autoritară împotriva propriilor cetăţeni, să intervină pentru demararea unei investigaţii a Comisiei Europene şi să acţioneze pentru ca astfel de abuzuri să nu mai aibă loc în viitor iar statul de drept să fie respectat.

Raportul complet poate fi citit la https://www.foeeurope.org/sites/default/files/20140131114817186.pdf