Chevron: pumni şi bastoane la Pungeşti, dulciuri şi rechizite la Băceşti

În timp ce Pungestiul este în continuare o "zonă de siguranţă specială" unde oamenii trăiesc păziţi şi terorizaţi de jandarmi, copiii din altă comună Vasluiană, Băceşti, se bucură de "generozitatea" Chevron, care le împarte rucsacuri cu rechizite, dulciuri şi scrisori, înainte să demareze lucrările de explorare a gazelor de şist lângă şcoala şi casele lor. Băceşti este una dintre cele trei comune unde Chevron a obţinut acordul de mediu pentru explorarea gazelor de şist.
Proteste la Pungeşti (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
15.12.2013

În timp ce Pungestiul este în continuare o "zonă de siguranţă specială" unde oamenii trăiesc "păziţi" şi terorizaţi de jandarmi, copiii din altă comună vasluiană, Băceşti, se bucură de "generozitatea" Chevron, care le împarte rucsacuri cu rechizite, dulciuri şi scrisori, înainte să demareze lucrările de explorare a gazelor de şist lângă şcoala şi casele lor. Băceşti este una dintre cele trei comune unde Chevron a obţinut acordul de mediu pentru explorarea gazelor de şist.

Rucsacurile dăruite copiilor din localitatea Băceşti conţin o pungă cu dulciuri, caiete de limba română, matematică şi biologie, un penar, acuarele, precum şi o scrisoare în care compania americană susţine, printre altele, că "Chevron a fost întotdeauna un susţinător al educaţiei" şi este plăcerea companiei să ofere "o mână de ajutor în realizarea activităţilor şcolare de zi cu zi", informează Mediafax.

Contactat sâmbătă, de corespondentul Mediafax, purtătorul de cuvânt al Chevron România, Razvan Mitroi, a declarat că cele 600 de rucsacuri împărţite elevilor au cuprins rechizite şi dulciuri, dar că această acţiune "nu poate fi tratată ca o propagandă în ceea ce priveşte gazele de şist".

De altfel, într-un comunicat de presă, Chevron îşi reiterează angajamentul de a avea relaţii constructive cu comunităţile unde îşi desfăşoară activitatea: "Chevron are o istorie vastă in ceea ce priveşte susţinerea comunităţilor prin investiţii de natură socială şi prin activităţile de voluntariat ale angajaţilor noştri. (...) Ne propunem să fim vecini buni pe întreaga durată a proiectelor noastre şi să susţinem activităţile care sunt importante pentru comunităţile în care operăm. Având în vedere acest angajament, Chevron investeşte în programele axate pe trei domenii strategice: sănătate, educaţie şi dezvoltare economică. Compania noastră colaborează cu comunităţile vizate pentru a direcţiona resurse către proiectele importante pentru localnici, in funcţie de nevoile lor. În urma unor consultări cu comunităţile locale, Chevron susţine accesul copiilor la educaţie, prin sprijinirea acestora cu rechizite necesare în activităţile şcolare. Chevron îşi reiterează angajamentul de a avea relaţii constructive şi pozitive cu comunităţile unde îşi desfăşoară activitatea şi de a continua dialogul cu publicul interesat, comunităţile locale şi autorităţile, despre proiectele sale", se arată în comunicatul Chevron.

Chevron a obţinut acordul de mediu pentru explorarea gazelor de şist în trei localităţi vasluiene : Pungeşti - sat Siliştea, comuna Băceşti - satul Păltiniş şi comuna Găgeşti - sat Popeni.

Lucrările au fost demarate până în prezent doar la Siliştea-Pungeşti, loc unde "susţinerea comunităţilor locale"şi "colaborarea cu comunităţile" despre care vorbeşte Chevron în comunicat s-au concretizat în transformarea localităţii într-un loc rupt de lume şi ţinut sub teroare de jandarmi.

Sătenii, care au fost împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist la ei în zonă, sunt păziţi zi şi noapte de forţele de ordine, intimidaţi, amendaţi, terorizaţi, pentru a nu "deranja" lucrările companiei gazifere, demarate pe 2 decembrie 2013, când utilajele au intrat cu forţa în perimetrul destinat exploatărilor, însoţite de numeroase echipaje de jandarmi. Toţi membrii comunităţii "sprijinite de Chevron", care au ieşit în drum pentru a opri înaintarea utilajelor, fie ei bărbaţi, femei, tineri sau bătrâni, au fost bătuţi nediscriminatoriu de jandarmi.

"Dialogul cu publicul interesat", despre care vorbeşte Chevron în comunicat, a fost purtat la Pungeşti cu pumnul, scutul şi bastonul. Protestele sătenilor împotriva amplasării de sonde în vecinătatea caselor lor au fost înăbuşite prin bătăi şi arestări.

"Consultarea cu comunităţile locale" despre care se vorbeşte, de asemenea, în comunicatul Chevron s-a concretizat în ignorarea cu desavarsire a referendumului prin care localnicii comunei Pungeşti s-au exprimat împotriva exploatarii gazelor de şist în zona lor. Chevron a ignorat, de asemenea, şi decizia de interzicere a explorării şi exploatării gazelor de şist pe raza comunei Pungeşti, luată de Consiliul Local, prevalându-se de faptul că are avizele necesare.

Reamintim ca la jumatatea lui octombrie, sătenii din Siliştea au format un lanţ uman pentru a opri instalarea utilajelor companiei Chevron, care dorea să instaleze primă sondă de exploatare a gazelor de şist din România. Jandarmii au spulberat în forţă lanţul uman, acţiune sancţionată de români, care s-au solidarizat cu protestatarii din Vaslui. Ecourile la nivel naţional şi internaţional pe care le-a avut protestul pungeştenilor a determinat Chevron să amâne operaţiunile.

La o zi după protestele din Siliştea, Consiliul Local din Pungeşti a hotărât interzicerea exploatării gazelor de şist în comună iar consilierii locali au decis, tot atunci, organizarea unui referendum pe această temă.

Decizia Consiliului Local a fost trimisă pentru validare la Prefectura Vaslui, dar instituţia a trimis-o înapoi consilierilor locali spre revocare. Consilierii au refuzat, fapt pentru care Prefectura Vaslui a atacat în instanţă hotărârea de interzicere a explorării şi exploatării gazelor de şist în comună.

În 2 decembrie, Chevron şi-a trimis din nou utilajele în sat , insoţite de jandarmi. Sătenii au fost loviţi, intimidaţi, agresaţi iar satul a fost ocupat de forţe de ordine care au patrulat zi şi noapte prin sat. Reporterii noştri s-au deplasat la Pungeşti şi au găsit o localitate asediată, ţinută sub teroare de jandarmi. Inclusiv femei ajunse la vârsta senectuţii au fost lovite în piept cu scutul şi călcate pe mâini cu bocancii de jandarmi. Oamenii au fost bătuţi şi dacă ieşeau la fântână să ia apă sau mergeau cu treabă pe drum. Unul dintre săteni a fost lovit fiindcă ducea o cruce în spate, pentru un mormânt.

Copiii nu numai că nu au primit dulciuri şi rechiziţie dar nici nu au ajuns la şcoli în ziua în care comuna a fost luată sub stăpânire de jandarmi.

Sâmbătă, 7 decembrie, la Pungeşti s-au strâns protestatari din toată ţara. La un moment dat, nemulţumirea a erupt şi oamenii au trecut drumul. Sutele de protestatari de la Pungeşti au reuşit să pătrundă în perimetrul Chevronului, rupând gardurile împrejmuitoare. Jandarmii au scăpat situaţia de sub control, iar oamenii revoltaţi au intrat pe proprietatea firmei gazifere, strigându-şi nemulţumirea şi aruncând cu pietre în camioanele şi utilajele de pe câmp.

Au urmat arestările, ridicările cu duba, dosare penale, după care Chevron a dat un comunicat prin care anunţă că lucrările se suspendă. Le-a reluat a doua zi iar poliţia din Vaslui a constituit "zonă specială de siguranţă" în localităţile vasluiene Siliştea şi Pungeşti, numărul forţelor de ordine cantonate în zonă fiind suplimentat considerabil.

Starea de asediu se mentine în Pungeşti şi în prezent. Avocatul Poporului a anunţat, sâmbătă, că s-a sesizat din oficiu în privinţa situaţiei din Pungeşti şi a trimis reprezentanţi în zonă.

Localnicii din Pungeşti au fost asiguraţi şi ei, în repetate rânduri, de managerul pentru România al Chevron, Tom Holst, că Chevron pune mai presus de orice binele comunităţii, siguranţa etc.

În 19 decembrie, Chevron va organiza o dezbatere publică în localitatea Puiesti, în vederea obţinerii unui nou acord de mediu pentru explorarea gazelor de şist şi în această comună. Nu se ştie dacă vor împărţi bomboane, cărţi şi caiete copiilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor