Protest împotriva gazelor de şist la Păltiniş

Demonstraţie anti Chevron la Găgeşti, 15 septembrie 2013
Demonstraţie anti Chevron la Găgeşti, 15 septembrie 2013 (ADRIAN ARNAUTU / AFP / Getty Images)

Mai mult de 250 de persoane, activişti şi localnici, au protestat duminică împotriva exploatării gazele de şist în satul vasluian Păltiniş, comuna Băceşti, împotriva companiei americane Chevron care intenţionează să amplaseze în zonă o sondă de explorare a gazelor de şist.

În localitatea Păltiniş Chevron deţine unul din cele patru acorduri de mediu pentru explorarea gazelor de şist. Alături de localnici, la manifestaţie au participat şi activişti de mediu din Vaslui, Bârlad şi Iaşi, precum şi săteni din Pungeşti şi o comună din judeţul Neamţ, învecinată cu Păltiniş.

Oamenii susţin că s-au informat şi conştientizează pericolele la care s-ar expune în cazul extragerii gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice, şi vor să fie lăsaţi în pace temându-se de pericolul pe care îl prezintă exploatarea gazelor de şist pentru mediul înconjurător.

Manifestanţii au afişat pancarte cu diverse mesaje, precum „Guvernul României, sponsor oficial Chevron”, „Vaslui, judeţul Chevron”, „Pungeşti, poligonul jandarmilor” şi „Stop Chevron”, şi au strigat lozinci, precum: „Vrem agricultură, nu fractură”, „Uniţi salvăm toată România” şi „Jos Ponta”.

Compania Chevron a obţinut la sfârşitul lunii ianuarie acordul de mediu pentru cel de-al patrulea perimetru deţinut în judeţul Vaslui, prin intermediul căruia va putea desfăşura explorarea gazele de şist la Puieşti. Sonda de aici va fi amplasată la aproximativ 1,4 kilometri de cea mai apropiată localitate şi la circa 300 de metri faţă de pârâul Tutova. Este vorba despre o suprafaţă concesionată de aproximativ două hectare de teren.

Acum un an, compania petrolieră a obţinut alte trei acorduri de mediu în judeţul Vaslui care îi permit explorarea gazelor de şist în localităţile Siliştea - Pungeşti, Păltiniş - Băceşti şi Popeni - Găgeşti.

Totodată, Chevron a obţinut şi prima autorizaţie de construcţie pentru amenajarea platformei unde urmează să fie amplasată sonda de explorare de la Siliştea - Pungeşti, emisă de Consiliul Judeţean Vaslui la începutul lunii octombrie 2013. Lucrările de amenajare a platformei au început la 2 decembrie 2013.

Cel mai recent protest împotriva exploatării gazelor de şist din Pungeşti a avut loc acum o săptămână, când oamenii şi-au exprimat din nou nemulţumirile faţă de fracturarea hidraulică, un procedeu asociat cu o creştere spectaculoasă a activităţii seismice, cu otrăvirea apelor freatice şi a mediului etc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne