Chevron se retrage din Bulgaria. Va continua în România în schimb

Demonstraţie anti Chevron la Găgeşti, 15 septembrie 2013
Demonstraţie anti Chevron la Găgeşti, 15 septembrie 2013 (ADRIAN ARNAUTU / AFP / Getty Images)

Gigantul petrolier din SUA Chevron se retrage din Bulgaria, a anunţat expertul în energie Ilian Vasilev, fost ambasador bulgar la Moscova. Retragerea a fost confirmată şi de ziarul Capital (filila din Bulgaria) care citează două surse indepedente.

Decizia era previzibilă, având în vedere că din vara anului 2011 Chevron nu a mai avut nicio activitate pe teritoriul vecinilor noştri bulgari. Deşi guvernul conservator al premierului Boiko Borisov acordase companiei dreptul de a face prospecţiuni legate de zăcămintele de gaze de şist din nord-estul ţării, în urma unor proteste de amploare, autorităţile şi-au revizuit decizia, impunând un moratoriu total care interzice explorarea şi exploatarea de gaze şi ţiţei prin fracturarea hidraulică cu apă sau alte lichide la presiune de peste 20 de bari. Interdicţia a fost păstrată şi de noul guvern, instalat în funcţie în anul 2013, care nu a dat niciun semn că ar putea renunţa la acest moratoriu.

Potrivit datelor Agenţiei americane pentru informaţii în energie, Bulgaria are zăcăminte de gaze de şist care se ridică la 481 miliarde de metri cubi şi de încă 200 milioane de barili de ţiţei.

Chevron oferise statului bulgar 30 milioane euro pentru explorarea unui bloc cu suprafaţa de 4.398 kilometri pătraţi în nord-estul ţării şi promitea, conform ministrului economiei şi energiei de la vremea respectivă, Traicio Traikov, şi un program de lucru la o valoare de 50 milioane de euro.

După retragerea din Bulgaria, Chevron îşi va continua proiectele în România şi Polonia, a mai precizat Vasilev pe blogul său.

Spre deosebire de Bulgaria, în România protestele împotriva fracturării hidraulice nu au contat, autorităţile şi premierul declarându-se susţinători ai explorării/dezvoltării/exploatării gazelor de şist.

Chevron şi-a instalat deja o primă sondă de explorare a gazelor de şist la Siliştea-Pungeşti, în Vaslui, comuna respectivă fiind transformată, din decembrie 2013, într-o enclavă păzită de jandarmi şi poliţişti, pentru ca nu cumva satenii, ce se împotrivesc fracturării hidraulice, considerată nocivă pentru mediu şi om, să impieteze lucrările gigantului gazifer.

Pe lângă Pungeşti, localitate devenită emblematică pentru lupta împotriva gazelor de şist, după ce imaginile cu jandarmii înlăturându-i cu forţa din drum pe săteni au făcut înconjurul unei lumi întregi, Chevron mai deţine acorduri de mediu pentru instalarea altor 5 sonde şi autorizaţie de construcţie pentru două. Instalarea unei sonde la Pungeşti va crea un precedent pentru instalarea multor altora, în condiţiile în care în afară de Chevron, mai există peste 20 de firme care au concesionat o bună bucată din teritoriul ţării pentru exploatări de hidrocarburi. Dintre acestea, doar Chevron a declarat public faptul că intenţionează să exploateze gaze de şist, intenţiile celorlalte companii fiind incerte.

Reamintim că multe ţări din Europa şi din lume au interzis exploatarea gazelor de şist pe teritoriul lor, având în vedere efectele negative asociate acestei tehnologii. Conform activiştilor de mediu, care citează numeroase rapoarte, inclusiv două rapoarte al Parlamentului European, fracturarea hidraulică are o mulţime de efecte negative asupra mediului, unul dintre cele mai grave fiind otrăvirea apei, motiv pentru care multe guverne ale lumii au interzis exploatarea gazelor de şist prin această metodă.

Astfel, în prezent, Franţa şi Bulgaria au interdicţii privind fracturarea hidraulică; în Olanda, Irlanda, Danemarca, Luxemburg, Suedia şi Republica Cehă au fost instituite moratorii contra fracturării, iar în Germania şi anumite regiuni din Spania şi Elveţia fracturarea a fost fie suspendată, fie interzisă. Austria şi Lituania au înăsprit şi ele reglementările cu privire la fracturare. Dincolo de Ocean, în SUA, de unde vine Chevronul, Vermont şi Hawaii au interzis fracturarea pretutindeni pe teritoriul lor, iar în alte 18 state au fost adoptate interdicţii totale, parţiale sau pe diverse proceduri asociate fracturării hidraulice. Şi în Canada, pe teritoriul anumitor provincii şi localităţi fracturarea hidraulică a fost interzisă temporar sau definitiv.

În România însă nu există interdicţii de vreun fel, principiul precauţiei nefiind aplicat. Huiduit recent la Vaslui de opozanţii fracturării hidraulice, Victor Ponta a declarat că "îi înţelege" pe protestatari însă "prezenţa Chevron în România este absolut necesară, deoarece judeţul Vaslui are nevoie de investiţii". Inclusiv şi în special ale Chevron.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne