Traian Băsescu are întrevederi cu şefii Chevron, Exxon şi Petrom

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit, miercuri, cu Derek Magness, director general al Chevron Europe Exploration and Production. Tot astăzi, şeful statului se întâlneşte, la ora 13:00, cu Johnny L. Hall, vicepreşedinte executiv al ExxonMobil Exploration Company şi cu Mariana Gheorghe, director general executiv al Petrom.

Întâlnirea are loc la doar o zi după ce Guvernul a lansat o consultare publică în vederea elaborării noii strategii energetice a României, iar Constantin Niţă a fost numit responsabil de politicile economice ale Departamentului pentru Energie

Reamintim că şeful statului, deşi a evitat constant să se lanseze în polemicile legate de exploatarea gazelor de şist, considerată un pericol pentru populaţie şi mediu, nu a ascuns niciodată că pentru el, una dintre cele mai mari mize, ca politician, este asigurarea independenţei energetice a României. Întrebat în septembrie 2013, dacă este pro sau contra exploatărilor Chevron în România, Băsescu declara:

“Înţeleg miza ziaristului: aceea de a crea ştire. Vă dau un răspuns şi poate că nici eu nu sunt pregătit să dau răspunsul complet, dar vă spun aşa: Nu există miză mai mare decât independenţa energetică a României şi asigurarea resurselor ei. Şi de aici judecaţi.“ a evitat Băsescu un răspuns concret.

“Mai am un an şi câteva luni de mandat, deci nu voi apuca în mandat momentul când eventual se va scoate primul metru cub de gaze de şist din România, sau când se va scoate spre utilizare primul metru cub de gaze din Marea Neagră. Dar vreau să spun un lucru de care românii trebuie să ţină cont: miza politicilor noastre în zona energetică trebuie să fie independenţa energetică“, a mai declarat Băsescu la Pro TV.

Referitor la întâlnirea cu directorii ExxonMobil şi OMV-Petrom, reamintim că exact în urmă cu un an, şeful statului se întânea cu Johnny L. Hall şi Mariana Gheorghe, pentru a discuta despre proiectele celor doi coloşi de exploatare a hidrocarburilor în Marea Neagră. Şeful statului a propus ca România să devină hub regional pentru pentru operaţiunile ExxonMobil şi OMV - Petrom în zona Mării Negre. În prezent operaţiunile regionale ale celor două companii în zonă sunt periclitate de criza din Crimeeal. Ucraina a încheiat anul trecut cu un consorţiu format din Exxon Mobil, Shell, Petrom şi compania de stat Nadra o înţelegere prin care se reconfirmă intenţia de a încheia un acord de împărţire a producţiei pentru exploatarea perimetrului gazeifer Skifska din nord-vestul Mării Negre.Cele trei companii ar urma să extragă 8-10 miliarde metri cubi de gaze pe an. În urma evenimentelor politice recente, nu se mai ştie dacă guvernul de la Kiev va mai putea acorda licenţe de explorare sau exploatare a zăcămintelor offshore din largul Peninsulei Crimeea iar operaţiunile companiilor petroliere sunt pe standy by, giganţii petrolieri avand în prezent un acord de explorare cu un guvern care ar putea pierde oricând în jurisdicţia asupra regiunii.