Premierul Ponta huiduit la Vaslui de opozanţii fracturării hidraulice
alte articole
Premierul Victor Ponta, prezent la Vaslui sâmbătă pentru a se întâlni cu simpatizanţi PSD, a fost întâmpinat şi de opozanţi ai fracturării hidraulice, reprezentanţi ai "Mişcării de Rezistenţă'' de la Pungeşti şi simpli cetăţeni, care i-au cerut demisia, în semn de protest faţă de politica pro-Chevron a premierului.
Conform vrn.ro, în jur de 20 de vasluieni l-au aşteptat pe premier sâmbătă seara în faţa Centrului de Afaceri, acolo unde a avut loc şedinţa Biroului Politic Judeţean al PSD, protestând împotriva politicii guvernului de favorizare a companiei Chevron, în detrimentul intereselor ţării.
“Victor Ponta, nu uita, România nu-i a ta!”, “Victor Ponta, ai trădat România, pleacă din ţară!” sau “Vrem apă curată, nu contaminată!” "Demisia! Demisia! Demisia! România e ţara noastră şi apa noastră niciodată Chevron n-o s-o otrăvească! Eşti un plagiator! Continuatorul comunismului, al KGB-ului, ai sovietizat această ţară!”– au strigat protestatarii înainte ca Ponta să iasă din clădire.
Ponta nu s-a oprit să dialogheze cu oamenii ci le-a adresat un ironic "Asta-i galeria?", după care i-a aplaudat pe protestatari şi s-a urcat în maşină alături de soţia sa, Daciana Sârbu, şi de vicepremierul Liviu Dragnea.
„Demisia! Demisia! Liviu Dragnea, la puşcărie”, au reacţionat protestatarii.
Conform Mediafax, Ponta a declarat că "îi înţelege" pe protestatari însă "prezenţa Chevron în România este absolut necesară, deoarece judeţul Vaslui are nevoie de investiţii".
"Îmi doresc ca România şi judeţul Vaslui să aibă cât mai multe investiţii şi proiecte, pentru că noi investim din zona publică, dar nu o să reuşim niciodată să completăm necesarul de investiţii din zona privată. Îi înţeleg pe cei care protestează, Vasluiul înseamnă mai mult decât atât", a declarat Ponta.
Întrebat dacă ar fi dispus să meargă la Pungeşti, unde Chevron a început explorarea gazelor de şist, Ponta a explicat "că are şi alte probleme":
"Mergem la Pungeşti ca să ce? Acolo în general protestează oamenii care nu au treabă cu Pungeşti, eu am şi altă opinie faţă de cei ce protestează acolo şi anume că România trebuie să îşi exploateze resursele, respectând standardele de mediu. Mai am o opinie mai clară acum, după evenimentele care au fost în Rusia, şi anume că România nu trebuie să depindă de importul de gaze din Rusia. Dacă aş putea să-i întreb pe cei care protestează, i-aş întreba dacă vor să importăm gaze din Rusia, mă îndoiesc că ar fi un dialog raţional", a mai spus Ponta.
Reamintim că premierul Ponta şi-a arătat "înţelegerea" faţă de pungeştenii care sunt împotriva exploatării Chevron, trimiţând trupe de jandarmi în comună, pentru a asigura" securitatea companiei americane". Acţiunile în forţă ale jandarmilor la Pungeşti, respectiv spulberarea lanţului uman format de sătenii care au încercat să oprească înaintarea utilajelor Chevron, arestările abuzive, încălcarea proprietăţii pungeştenilor, intimidarea, hărţuirea, amenzile abuzive, transformarea comunei într-un loc rupt de lume şi păzit de jandarmi etc. au devenit de notorietate internaţională.
Premierul nu a avut nicio reacţie la rapoartele asociaţiilor internaţionale precum APADOR-CH sau Friends of Earth, care avertizau că drepturile omului sunt grav încălcate la Pungeşti, nici la protestele sătenilor, care cereau suspendarea lucrărilor Chevron şi ridicarea stării de siguranţă specială, proteste ce au culminat cu o grevă a foamei înainte de Crăciun. Dimpotrivă, manifestanţii au fost catalogaţi ca retrograzi, extremişti etc., ce se opun progresului, jandarmii fiind abilitaţi să intervină prin orice mijloc.
Referitor la standardele de mediu invocate de premier, protestatarii reclamă faptul că fracturarea hidraulică este un procedeu extrem de nociv. Multe studii asociază această metodă cu poluarea apei freatice, fracturarea hidraulică presupunând injectarea de mari cantităţi de apă în sol, apă "îmbogăţită" cu sute de substanţe chimice, parte din ele cancerigene, parte toxice.
Conform unui raport al Parlamentului European (PE) dedicat fracturării hidraulice şi publicat în 2011 sub titlul "Impactul extracţiei gazelor de şist şi a petrolului de şist asupra mediului şi a sănătăţii umane", în pofida secretomaniei companiilor gazifere, cercetătorii au identificat în SUA, ţară unde fracturarea hidraulică se practică de aproximativ 10 ani, peste 750 de asemenea substanţe, câteva zeci dintre acestea fiind considerate acut toxice pentru sănătatea umană, iar altele de-a dreptul cancerigene. De multe ori, în sol se injectează şi particule radioactive odată cu lichidele în scopuri specifice se mai arată în Raportul PE.
Tot în SUA, s-au constatat creşteri masive ale nivelelor de substanţe toxice din aerul din jurul sondelor, s-au constatat cazuri de îmbolnăviri ale animalelor precum şi deteriorarea sănătăţii oamenilor ce locuiesc în jur, motiv pentru care pungeştenii şi activiştii de mediu au dubii majore că sondele Chevron vor aduce prosperitate judeţului Vaslui.
Cât despre dependenţa de ruşi pe care o invocă premierul, ca argument în favoarea exploatării gazelor de şist, prezentate ca alternativă la importurile de gaz rusesc, activiştii afirmă că statistica oficială a UE, Eurostat precizează că România produce mai mult gaz decât consumă.
"Datele aruncă o gravă urmă de îndoială cu privire la declaraţiile lui Ponta, care minte fără să clipească în încercarea de manipulare a opiniei publice.", declara în urmă cu o lună George Epurescu, preşedintele România fără Ei, organizaţie ce luptă activ contra fracturării hidraulice.