Lupta anti fracturare hidraulică şi situaţia pungeştenilor în atenţia Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti
alte articole
Lupta anti-fracturare hidraulică şi abuzurile comise de autorităţi la Pungeşti au ajuns luni în atenţia Reprezentanţei Comisiei Europene (CE) în România. În cadrul unei întrevederi cu o echipă condusă de şefa Reprezentanţei CE în România, reprezentanţi ai activiştii de mediu şi-au exprimat poziţia în legătură cu fracturarea hidraulică şi au expus situaţia din Pungeşti, localitate unde compania Chevron a ridicat prima sondă de explorare a gazelor de şist din România, în pofida împotrivirii localnicilor.
Reamintim că în zona Pungeşti, epicentru al luptei anti-fracturare hidraulică din România, a fost instituită în decembrie zonă de siguranţă specială, sătenii fiind supravegheaţi zi şi noapte de jandarmi. Rapoarte ale unor asociaţiilor internaţionale de prestigiu precum APADOR-CH sau Friends of Earth au atras atenţia că drepturile omului sunt grav încălcate la Pungeşti şi că jandarmii (trimişi acolo de Guvern) au comis numeroase abuzuri mergând de la încălcarea proprietăţii pungeştenilor, intimidare şi hărţuire până la agresiuni fizice împotriva localnicilor care au încercat să oprească intrarea utilajelor Chevron în comună.
Activiştii anti-fracturare au solicitat o audienţă la Reprezentanţa CE încă din 21 ianuarie din 2013, când a avut loc un amplu protest la nivel internaţional în legătură cu schimbarea politicii CE faţă de exploatarea gazelor de şist. Ulterior, s-a dorit ca la Bruxelles să fie transmisă, pe lângă poziţia activiştilor din România şi situaţia de la Pungeşti, unde locuitorii protestează de luni bune împotriva lucrărilor Chevron iar din iarna anului trecut trăiesc păziţi de poliţie şi jandarmi, într-o stare pe permanentă nesiguranţă şi hărţuială.
Venită special de la Pungeşti pentru întâlnirea cu reprezentaţii UE, dna Liliana Sava ne-a explicat motivaţia demersului său: şi ea şi vecinii săi din comună scot apa din fântâni cu frică şi se întreabă cât timp o să mai fie bună de băut. Prin localitatea lor patrulează zeci de maşini de poliţie, jandarmii au devenit o permanenţă şi oamenilor le este pur si simplu frică de ziua de mâine. Cetăţenii din Pungeşti şi-au pierdut speranţa că autorităţile din România vor face ceva şi speră ca vocile lor, ignorate în ţară, să fie totuşi luate în seamă la Bruxelles.
"Mica părticică de speranţă pe care o mai avem este la Comisia Europeană şi la UE", ne-a declarat dna Sava.
Chiar dacă CE nu poate interveni direct în politica internă a unei ţări membre UE, poate monitoriza situaţia iar încălcările legii se pot reflecta în raportul MCV pe ţară, ceea ce, speră activiştii, i-ar putea face pe reprezentanţii Puterii să fie mai atenţi la păsurile cetăţenilor României şi să ia măsuri prin care să restabilească normalitatea la Pungeşti, dispunând încetarea stării de siguranţa specială.
Mai multe despre obiectivele audienţei, rezultatele ei şi aşteptările participanţilor, puteţi afla urmărind interviul cu două dintre participantele la întrevedere, Dna Marina Ştefan şi Dna Liliana Sava, pe pagina originlă a articolului Epoch Times.
La întrevederea cu echipa Reprezentanţei CE la Bucureşti, condusă de dna Angela Filote au participat Marina Ştefan, reprezentanta România fără Ei, Liliana Sava, reprezentanta Mişcării de Rezistenţă de la Pungeşti şi Maria Olteanu, activist de mediu.