UPDATE:Lupta împotriva fracturării hidraulice din nou pe rolul instanţelor din Bucureşti

Proteste la Pungeşti, 7 decembrie 2013
Proteste la Pungeşti, 7 decembrie 2013 (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

UPDATE: Magistraţii de la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti au declinat competenţa de soluţionare a dosarului prin care asociaţiile "România fără Ei", "Mişcarea de Rezistenţă de la Pungeşti", "Salvaţi Bucureştiul" şi "Fundaţia Eco-Civica" cer emiterea unei ordonanţe preşedinţiale împotriva Chevron pentru suspendarea lucrărilor la sonda Siliştea - Pungeşti, în favoarea Tribunalului Bucureşti.

Judecătorii au admis excepţia necompetentei materiale invocată de Chevron, care a solicitat mutarea dosarului, pe motiv ca valoarea lucrărilor efectuate la Pungeşti este mai mare de 200.000 lei, limita de judecata a Judecătoriei Sector 1.

***

Joi, activiştii de mediu au avut două termene în instanţă, în procese ce îşi propun să oprească lucrările de explorare şi exploatare a gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice, considerată nocivă pentru mediu şi om.

Prima acţiune, prin care asociaţiile "România fără Ei", "Mişcarea de Rezistenţă de la Pungeşti", "Salvaţi Bucureştiul" şi "Fundaţia Eco-Civica" cer emiterea unei ordonanţe preşedinţiale împotriva Chevron pentru suspendarea lucrărilor la sonda Siliştea - Pungeşti a avut astăzi cel de al doilea termen la Judecătoria Sectorului 1. Magistraţii au rămas în pronunţare pe excepţiile formulate de Chevron privind competenţa instanţei în judecarea suspendării lucrărilor la Pungeşti.

Practic, Chevron a contestat calitatea procesuală a trei dintre reclamanţi, respectiv România fără Ei, Salvaţi Bucureştiul şi Fundaţia Eco-Civica precum şi competenţa judecătoriei (având în vedere valoarea mare a lucrărilor efectuate de Chevron la Pungeşti) cerând mutarea dosarului la o instanţă de contencios administrativ, ceea ce ar înseamnă, practic, că procesul se va prelungi foarte mult.

"Chevron invocă faptul că se anulează acte administrative şi e normal să meargă în contencios, ori noi cerem suspendarea lucrărilor până la revenire în legalitate, respectiv la respectarea întocmai a celor prevăzute în acordul de mediu. (...) Noi nu cerem anularea actelor administrative ci sesizăm o faptă de încălcare a actelor de autorizare si efectuarea de lucrări ilicite, astea fiind de competenţa instanţei civile" a declarat dl George Epurescu, preşedinte România fără Ei, care acuză compania americană că încearcă să tergiverseze procesul:

"În civil se pot introduce ordonanţe, dar în contencios nu - şi nu avem deloc termene scurte, iar ei (Chevron n.r.) urmăresc doar tergiversarea. Astăzi au mai adus şi un al doilea avocat în apărare." a completat George Epurescu.

Chevron a efectuat lucrări peste cele aprobate prin acordul de mediu, a mai declarat dl Epurescu, explicând că firma americană a construit puţurile de monitorizare a apei în interiorul perimetrului de explorare, în condiţiile în care conform acordului de mediu, acestea ar fi trebuit să fie amplasate la exterior. În atari circumstanţe, Chevron ar putea lesne să-şi ia uriaşele cantităţi de apă necesare pentru explorare din pânza freatică a pungeştenilor, deşi, legal, s-a obligat să şi-o procure de la un terţ.

"Chevron încearcă să acopere această încălcare a acordului prin complicitatea Gărzii de mediu Vaslui şi a celor de la Apele Române Prut Bârlad" a declarat preşedintele "România Fără Ei."

Reamintim că Chevron a pus deja în funcţiune sonda de explorare a gazelor de şist în Siliştea-Pungeşti, în ciuda protestelor susţinute ale localnicilor şi activiştilor de mediu, care le cer de luni de zile guvernanţilor să suspende acordul de exploatare Chevron. În prezent, pungeştenii scot apa din fântâni cu frică şi se întreabă cât timp o să mai fie bună de băut. Prin localitatea lor, (ocupată din 2 decembrie de jandarmi n.r.), patrulează zeci de maşini de poliţie, jandarmii au devenit o permanenţă. Oamenilor, în majoritate ţărani, le este pur si simplu frică de ziua de mâine, declara în urmă cu trei zile, dna Liliana Sava, localnică şi membră a Mişcării de Rezistenţă din Pungeşti.

Tot în cursul zilei de astăzi, Curtea de Apel Bucureşti a judecat acţiunea intentată de România fără Ei împotriva Guvernului şi a Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale, prin care se cere anularea a şase Hotărâri de Guvern privind aprobarea a şase acorduri petroliere pentru explorare-dezvoltare-exploatare gaze de şist în vestul ţării. Deşi lotul de HG-uri a fost aprobat în noiembrie-decembrie 2012 de Victor Ponta, înainte de alegeri, a fost publicat în Monitorul Oficial abia după alegeri, remarca George Epurescu.

Activiştii de mediu au primit un nou termen până pe 19 iunie, până atunci instanţa obligându-i să traducă zeci de pagini de documentaţie depusă la dosar. Deşi procesul se judecă în România, instanţa i-a obligat pe reclamanţi să traducă tot ei în engleză, pe cheltuiala lor, documentele venite de la guvern, şi să trimită traducerile, de asemenea pe cheltuiala lor, companiei East West Petroleum din Canada, care nu are subsidiară în România, asa cum prevede legea, tocmai pentru liberul acces la justiţie al cetăţenilor.

"România fără Ei" este în procedură de citare cu firmele ce ar putea fi afectate de anularea HG-urilor, încercând să descurce iţele concesionărilor aprobate de guvern:

Astfel, S.C. UNIVERSAL PREMIUM – S.A., o societate din Bucureşti de mare anvergură, cu 5 angajaţi căreia guvernul i-a concesionat terenul EX-9 Păuliş este în insolvenţă, MOL Hungarian Oil a cedat către altă firmă din Ungaria, Pamfora Oil & Gas SRL, Gas Public Limited Company a concesionat şi ea, în consecinţă, activiştii au de "alergat."

În ciuda tuturor piedicilor întâmpinate în instanţe, activiştii anti-fracturare au de gând să meargă până la capăt cu cauzele lor şi speră ca instanţele să prindă curaj şi să decidă în favoarea lor, având în vedere potenţialul nociv al fracturării hidraulice, metoda de extragere a hidrocarburilor ce presupune injectarea, în sol, de mari cantităţi de apă, "îmbogăţită" cu substanţe chimice, parte dintre ele cancerigene, altele doar foarte toxice, iar altele necunoscute - conform studiilor de specialitate.

"Aşteptăm ca instanţele să prindă curaj şi să judece şi dosare grele, politice, să nu fugă de răspundere folosindu-se de inamovibilitate pentru a se eschiva - ci să facă justiţie în această ţară însetată de dreptate şi să şteargă zicala că în România mori cu dreptatea în mână.", a concluzionat preşedintele "România Fără Ei."