Cele Şapte Minuni Noi ale Lumii: Parcul Naţional Iguazú din Argentina (video)
alte articole
Parcul Naţional Iguazú din Argentina, care se găseşte pe lista celor "Şapte Minuni Noi ale Lumii", a fost numit "Loc cu Valoare Universală Inestimabilă", fiind considerat de UNESCO o zonă de importanţă covârşitoare, atât din punct de vedere cultural, cât şi natural. Situat în Argentina, Parcul Naţional Iguazú trece dincolo de graniţele ţării, printr-o zonă sălbatică ce se extinde în Brazilia, şi asupra căreia ambele ţări îşi reclamă suveranitatea.
Cascadele şi pârâiaşele de apă cristalină de culoare turcoaz produc un „Arco-Iris” (curcubeu - n.r.) în timpul zilei, făcând din Parcul Naţional Iguazú una dintre destinaţiile faimoase ale lumii.
Parcul Naţional a fost creat în 1934, cu obiectivul de a conserva unele dintre cele mai mari frumuseţi naţionale ale Argentinei. Căderile de apă ale râului Iguazú, împreună cu splendida pădure subtropicală ce le înconjoară, situate în partea de nord a provinciei Misiones, în Iguazú, se întind pe o suprafaţă de 67.000 hectare. Râul Iguazú delimitează în zona de nord, graniţa cu partea braziliană. În anul 1984, ambele părţi au fost declarate Patrimoniu Mondial UNESCO.
Cascada Iguazú, una dintre cele 7 minuni naturale ale lumii, este formată din 275 de trepte cu o înălţime de 70 de metri, răspândite sub formă de semilună, oferind un spectacol fascinant. Acest scenariu natural se situează într-o vegetaţie subtropicală unde se găsesc vestigii antice, prezentând vizitatorului una dintre cele mai minunate creaţii ale naturii.
Parcul reprezintă biomasa cea mai bogată de pe planetă. Temperaturile înalte şi umiditatea aerului transformă zona într-o seră ce întruneşte toate condiţiile necesare pentru a găzdui cele 448 specii de păsări, 80 de mamifere, peşti şi reptile, 2.000 de specii vegetale printre care se găsesc variate specii de orhidee, ferigi şi tipicul „băţ roz”, cât şi o infinitate de insecte printre care descoperim fluturii coloraţi.
Fauna cuprinde diferite specii aflate în pericol de dispariţie, de asemenea, unele specii de maimuţe, şerpi, jaguari, aligatori, precum şi simpaticii coioţi ce se apropie de turişti pentru a căuta fructe.
Cascadele se pot observa mergând prin circuite cu acces prin pasarele construite special. Traversând poduri, scări şi cărări pline de vegetaţie, ne bucurăm de magnificele privelişti ce pot fi văzute atât de jos cât şi de sus pentru a ajunge la punctul maxim, un abis spectaculos numit „Gâtul Diavolului”. De aici vedem minunatele căderi de apă, unde, în urma unei experienţe ce merită trăită, ne udăm până la piele. Căderile de apă cu o înălţime de 80 de metri prezintă salturi spectaculoase iar formarea curcubeelor ne înfăţişează o privelişte surprinzătoare.
În timpul nopţii se organizează plimbări speciale pentru a vedea curcubeele formate de lumina lunii. În afară de „Gâtul Diavolului”, treptele cele mai cunoscute sunt: Basetti, Dos Hermanas (2 surori), San Martin, Adam şi Eva, Tres Mosqueteros (3 muşchetari) şi Rivadavia.
Râul Iguazú, al cărui nume semnifică „apa mare” în dialectele indigene Tupi-Guarani, se varsă în râul Parana şi are o lăţime de 1.500 metri, stropind insule şi insuliţe pentru a da într-o viroagă de lavă formată acum aproximativ 120 de milioane de ani.
Primul proprietar al acestor pământuri a fost Gregorio Lezama care, considerându-le aproape fără valoare, le-a vândut la o licitaţie publică cu anunţul „Zonă de păduri tropicale înconjurată de numeroase cascade”.
Următorul proprietar, Domingo Ayarragaray, le-a promovat construind un hotel şi drumuri pentru ca vizitatorii să poată admira salturile, treptele de apă, exploatând tezaurul de lemn, până când Parcul a fost achiziţionat de guvernul preşedintelui Hipolito Yrigoyen. După ce a devenit patrimoniu naţional, pe 9 octombrie 1934, terenul a fost declarat Parc Naţional.
Parcul gazduieşte peste 300 de păsări minunate precum cormorani cu gât negru, egrete, bâtlani, berze, păsări cu corn, ibisul cu gât alb, lişiţe şi faimosul flamingo, iar dintre mamifere căprioara pitică şi tapirul. Mergând pe coastele insulelor stâncoase putem vedea lei de mare, elefanţi de mare, foca cu blană, balene şi delfini, iar în categoria reptilelor, şerpi veninoşi numiţi yarará şi caimani. Nelipsita faună marină prezintă o largă varietate de peşti: păstrăvi, bibani, somon atlantic, cât şi peştii pejerrey.
Se poate afirma că marele Parc Naţional Iguazú deţine mai tot ce există pe această planetă, de aceea este considerat una dintre „minunile ” lumii. Odată ajuns aici, luând contact cu toate aceste minunăţii, vizitatorul este extaziat de tot ce-l înconjoară: cascadele unice în lume prin forma lor îl lasă fără grai, iar scenariul surprinzător din faţa ochilor îl conduce într-o lume de vis. Aceste locuri rămân pentru totdeauna întipărite în minte, deoarece sunt unice şi splendide, rupte parcă de lumea obişnuită, prin frumuseţe şi grandoare.
Încercaţi să vizitaţi aceste locuri divine ce ne-au fost dăruite pentru a ne bucura şi a ne aduce aminte că locurile trebuie preţuite şi conservate pentru eternitate.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.