Cascada de gheaţă (video)

Cascada Niagara îngheţată
Cascada Niagara îngheţată (YouTube)

Temperaturile scăzute cu care se confruntă Statele Unite şi Canada au transformat celebra cascadă Niagara într-un adevărat spectacol de gheaţă şi apă. Imaginile par desprinse din tărâmurile de basm ale Regatului de Gheaţă - “Frozen”, îndrăgitele desene animate.

Estul Statelor Unite şi regiunea Midwest se confruntă cu temperaturi extrem de scăzute. Iar meteorologii nu au veşti bune. Americanii şi canadienii nu vor scăpa de "vortexul polar" prea curând, fiind prognozat un nou val de ger.

Temperaturile extrem de scăzute au determinat şi îngheţarea Cascadei Niagara, spre bucuria turiştilor, relatează CNN. "Nu am mai văzut-o aşa de mult, mult timp", afirmă un vizitator.

Imaginile spectaculoase i-au fascinat chiar şi pe localnici. Priveliştea apei acoperită cu bucăţi de gheaţă a fost de vis pentru vizitatori. Cascada nu este în totalitate îngheţată, deoarece apa curge în continuare sub gheaţa de la suprafaţă.

Situată între statul nord american New York şi provincia Ontario din Canada, Cascada Niagara este unul din cele mai spectaculoase miracole naturale ale continentului nord-american. Cascada se află pe râul Niagara, care curge între Statele Unite şi Canada de la Lacul Erie până în Lacul Ontario şi reprezintă o mare atracţie turistică, adunând milioane de vizitatori în fiecare an.

Prin canalizarea unei părţi a apei fluviului la o hidrocentrală s-a redus debitul fluviului ce traversează cascada, ceea ce a redus din frumuseţea ei, în schimb a încetinit procesul de eroziune. În ianuarie 1936 prin temperaturi extrem de scăzute a îngheţat complet cascada, formând o perdea de gheaţă de câteva sute de metri. În anul 1969 a fost dirijată pe o perioadă de 5 luni într-o altă direcţie toată apa cascadei, astfel înlesnind cercetările geologice asupra albiei râului şi s-a încercat stabilizarea pereţilor cascadei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.