Cele mai frumoase piscine naturale din lume
alte articole
Din Mexic în Australia, din Italia în Grecia, există nenumărate bazine naturale sculptate în stâncă de forţa apei.
Printre munţi, pe malul mării sau în mijlocul unei păduri. Piscinele naturale pot fi găsite în fiecare colţ al lumii, din Mexic în Australia, din Scoţia în Zambia, trecând prin Italia şi Grecia. Minuni ale naturii sculptate în decursul secolelor de forţa apelor subterane sau de mare. Uneori, ele nu sunt uşor de accesat, dar merită efortul pentru că oferă un spectacol uluitor şi ape pure şi cristaline.
Iată o selecţie cu cele mai frumoase piscine naturale, unde puteţi înota şi face o baie de vis.
Mexicul este cunoscut pentru cenotes, peşteri de apă dulce cu ape adânci de culoare albastru intens. Printre cele mai faimoase se află Cenote Ik-Kil, în parcul eco-arheologic cu acelaşi nume, nu departe de oraşul mexican de Pisté. Este o impresionantă cavitate naturală circulară, cu un diametru de 60 de metri şi o adâncime de 40 de metri, înconjurată de natura sălbatică formată de copaci şi plante tropicale.
În Statele Unite, la 40 de kilometri de Austin, în Texas, se poate face o baie în Hamilton Pool. O piscină naturală, creată de prăbuşirea stâncii aflate deasupra izvorului subteran. În anii '60 a devenit una dintre destinaţiile preferate pentru localnici, dar şi turişti şi regizori le folosesc ca decor pentru unele scene din filme.
Spectaculoasă este şi piscina To Sua Ocean Trench, din Insulele Samoa: numele său înseamnă "gaură mare" şi este o cavitate de 30 de metri, cu apă limpede de cristal care se află în mijlocul vegetaţiei luxuriante. La fel şi Las Grietas, în Insulele Galapagos, Ecuador, un loc renumit pentru înot şi snorkeling, sau piscina adâncă de Gunlom, la Jabiru, în Northern Territory în Australia.
Dar cea mai spectaculoasă este, fără îndoială, Piscina Diavolului, la Cascada Victoria, în Zambia. Este, de fapt, o cavitate situată lateral de cascade, cu vedere spre o prăpastie de 110 metri, care oferă un spectacol uluitor.
La fel de spectaculoase sunt, de asemenea, piscinele naturale din Europa. De exemplu, Fairy Pool sau Piscina Zânelor, de pe insula Skye din Scoţia. O oglindă de apă limpede ca cristalul care se deschide în mijlocul naturii neatinse, care evocă multe legende ale acestui loc.
Franţa, în zona dintre Marseille şi Cassis, este cunoscută pentru numeroasele sale calanques, un efect al eroziunii rocilor. Una dintre cele mai faimoase este Calanques du Sugiton care, deşi este mai mică decât celelalte, este mai uşor de accesat.
De-a lungul coastei insulei Thassos, în Grecia, se află Giola, un bazin de apă limpede săpată în stâncă, dar cu o temperatură mai ridicată decât cea a mării.
Şi Italia oferă aceste colţuri de vis. Unul dintre acestea este în Salento, la Roca Vecchia, aproximativ 20 km de Otranto, numită Grotta della Poesia: o cavitate de 30 de metri lungime şi 18 metri lăţime, situată la aproximativ 30 de metri de mare. Numele său provine de la posia, adică izvor de apă dulce în greaca veche, care reflectă prezenţa seculară a acestei peşteri.