Cele mai frecvente tipuri de "ţepe" luate de turiştii români

(photos.com)

Numeroşi turişti care au vrut să schimbe coada la mici şi bere din Mamaia pe vacanţe scumpe în alte ţări au fost păcăliţi de reclame înşelătoare şi s-au ales cu banii pierduţi sau cu vacanţe în condiţii ce nu aveau mai nimic de a face cu ceea ce le-a promis agentul de turism.

Potrivit Mediafax, turiştii reclamă cel mai des la Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) că au plătit mii de euro pentru pachete turistice de care nu au mai beneficiat, că serviciile găsite la locurile de cazare erau sub nivelul celor ofertate de agenţii de turism şi reclame înşelătoare de tipul "pentru tine gratuit".

Printre cele mai grave probleme reclamate de români sunt "ţepele" efective. Au fost cazuri în care turiştii ajunşi la destinaţia de vacanţă se trezeau că, deşi au achitat pachete integrale de servicii, nu au nici cazare, nici masă, nimic, căci firma care le vânduse sejurul intrase în insolvenţă.

Alţi turişti care şi-au cumpărat şi achitat vacanţe online au avut surpriza să primească cu doar câteva zile înainte de concediul mult visat un mesaj de la agentul de turism prin care erau anunţaţi că rezervarea s-a anulat, contravaloarea sejurului urmând să le fie returnată, ceea ce nu se mai întâmplă. Astfel de cazuri au fost transmise către serviciile de investigare a fraudelor.

Românii s-au mai confruntat şi cu situaţia când la intrarea pe teritoriul altui stat se solicită viză, iar în caz de refuz de către organele abilitate ale statului respectiv, turistul nu-şi putea recupera suma ce reprezenta contravaloarea pachetului de servicii turistice care avea inclus şi biletul de avion.

Au fost reclamate şi situaţii în care turiştilor ce nu au mai putut să plece în vacanţele contractate nu li s-a dat dreptul să cedeze biletul altcuiva, chiar dacă găsiseră persoane dispuse să plece în locul lor.

Alţi "norocoşi" care au ajuns totuşi la destinaţie şi au beneficiat de casă şi masă au avut însă surpriza neplăcută să constate că nu le sunt asigurate în totalitate serviciile din oferta standard.

De o "surpriză" de acest gen au avut parte câţiva ieşeni "beneficiari" ai ofertei denumite "Franţa le grand voyage & nordul Italiei". Circuitul care ar fi trebuit să dureze 16 zile a durat doar 11, turiştii fiind anunţaţi că nu mai sunt disponibile fonduri pentru achitarea hotelurilor şi a altor servicii sau cheltuielile pentru continuarea excursiei. Agenţia de turism care a organizat circuitul a trebuit să restituie valoarea serviciilor neprestate (660 de euro) şi a fost amendată.

Mulţi alţi români au reclamat că serviciile găsite la locurile de cazare sunt sub nivelul celor pentru care au plătit: mâncare proastă sau de tip fast food, camere cu miros de mucegai la "vacanţe de patru stele" etc.

O categorie aparte de reclamaţii vizează reclamele înşelătoare de tipul "Pentru tine gratuit!".

Pentru tine GRATUIT! Zbor dus-întors, cazare cu mic dejun în hoteluri de 4 şi 5 stele şi transfer de la/la aeroport!

Ilustrativă în acest sens este reclama pentru o excursie "cadou" de opt zile în Turcia, pe Coasta Licia, textul reclamei fiind: "Pentru tine GRATUIT! Zbor dus-întors, cazare cu mic dejun în hoteluri de 4 şi 5 stele şi transfer de la/la aeroport!". Gratuitatea era doar aparentă, căci la finalul pliantului se menţiona cu caractere foarte mici: "Tu plăteşti doar taxele de aeroport şi taxele de servicii în valoare de 480 lei/pers., taxa de rezervare în valoare de 40 lei/pers. şi asigurarea medicală şi de bagaje de 39 lei/pers. Nu se pot caza într-o cameră dublă 2 clienţi care beneficiază de gratuitate", taxele suplimentare pentru cameră single fiind cuprinse între 145 şi 185 de lei/noapte în funcţie de perioadă.

Firma care a distribuit pliantele cu oferta respectivă a fost sancţionată cu amendă în valoare de 5.000 de lei pentru practici comerciale incorecte şi a fost obligată să nu mai utilizeze reclama respectivă.

În concluzie, ANPC avertizează că un preţ suspect de mic poate ascunde o capcană şi că, în situaţii de acest gen, trebuie acordată o atenţie sporită ofertei şi agenţiei.

Pentru a evita "ţepele", vacanţele de coşmar şi banii pierduţi, ANPC îi sfătuieşte pe cei care achiziţionează pachete de vacanţă să verifice dacă agenţia are poliţă de asigurare în caz de insolvenţă, să consulte cu atenţie contractul, în special datele legate de unitatea de cazare şi categoria acesteia, detalii legate de mese, mijloace de transport, cuantumul avansului şi alte termene de plată, precum şi alte servicii aflate în pachetul turistic etc.

De asemenea, turiştii ar trebui să verifice întocmirea de către agenţie a tuturor documentelor necesare: voucher-ul în cazul serviciilor turistice, biletul în cazul serviciilor de transport, asigurare pentru pachetele de servicii turistice, factură, chitanţa sau extrasul de cont din care să rezulte că cei care au plătit sunt beneficiarii serviciului respectiv astfel încât, dacă nu beneficiază de serviciul achiziţionat, în baza documentelor enumerate sau a copiilor după acestea, să poată face o reclamaţie scrisă către ANPC.

Pentru cei ce îşi cumpără pachete de servicii turistice în străinătate, agenţiile de turism trebuie să informeze consumatorii atât despre operatorul care asigură transportul, în situaţia în care transportul este inclus în preţul pachetului, cât şi despre disponibilităţile de cazare pentru perioada solicitată, printr-o confirmare scrisă din partea structurii de primire.

De asemenea, agenţia este obligată să îşi informeze clienţii cu privire la toate formele legale de achiziţionare, cât şi de plată, fie ele şi online, şi să nu îi constrângă la alegerea uneia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură