ANAT ar putea da în judecată Ministerul Afacerilor Externe

Turişti români
Turişti români (Epoch Times România)
Loredana Diacu
06.07.2014

Asociaţia Naţionala a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) va da în judecată Ministerul Afacerilor Externe dacă instituţia nu va transmite luni populaţiei ultimele informaţii despre litoralul bulgăresc comunicate de autorităţile de la Sofia, informaţii din care reiese că apa mării nu reprezintă risc pentru sănătate, a declarat pentru Mediafax prim vicepreşedintele ANAT, Alin Burcea.

"Avem o problemă cu MAE pentru că ne creează prejudicii şi transmite către cetăţenii români numai mesaje dramatice. A fost un comunicat al Ministerului Sănătăţii din Bulgaria care arăta că pe o plajă din Varna s-au depăşit normele microbiologice admise, iar MAE ca un ziar de cancan a zis că toate plajele au probleme. Bulgarii au revenit joi cu un comunicat oficial în care arată că restul plajelor nu sunt afectate, iar MAE nu a preluat această comunicare, să clarifice situaţia. Noi sperăm ca luni să o transmită, dacă nu, marţi avem consiliu, iar miercuri dăm în judecată ministerul. Considerăm că afectează interesele economice a peste 1.000 de agenţi economici care vând Bulgaria. Daca nu suntem în stare să clarificăm, mergem în instanţă", a declarat Alin Burcea.

Declaraţiile prim vicepreşedintelui ANAT vin la două zile după ce Ministerul Afacerilor Externe al României atenţiona, în plin sezon estival, că există riscul ca apa mării pe litoralul din Bulgaria să fie infectată cu virusul hepatic A. Având în vedere ca declaraţiile MAE au stârnit panică printre românii care şi-au cumpărat vacanţe pe litoralul bulgăresc, ANAT le-a cerut astăzi autorităţilor confirmări clare cu privire la situaţia din Bulgaria, pentru a îşi putea informa corect clienţii.

ANAT susţine că, din informaţiile oficiale primite din Bulgaria, reiese că apa pentru îmbăiere în zonele Dobrici, Varna şi Burgas nu prezintă un risc de sănătate, valorile indicatorilor microbiologici cercetaţi fiind în conformitate cu cele legale. Doar o singură zonă, Plaja Ofiţerească din oraşul Varna, ar fi înregistrat depăşirea normelor admisibile, autorităţile bulgare impunând interdicţia temporară de îmbăiere în acest loc, explică ANAT, într-un comunicat.

Mai mult, conform ANAT, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Economiei şi Energiei din Bulgaria au trimis un comunicat de presă cu privire la starea apelor din 23 de staţiuni turistice de pe litoral, printre care Varna, Nisipurile Aurii, Constantin şi Elena, Sunny Day şi Riviera din care ar rezulta că apa mării nu prezintă niciun pericol:

"Anunţăm că informaţiile apărute în presă şi ipotezele privind riscul de îmbolnăvire lansate de anumite persoane nu au la bază niciun studiu de caz ale cărui rezultate să provină de la instituţii oficiale. Aşa cum am anunţat, potrivit rezultatelor monitorizării, nu există nicio contaminare care să pună în pericol turiştii pe coasta bulgărească a Mării Negre", se arată în comunicatul oficial al autorităţilor din Bulgaria care nu au confirmat nici informaţiile cu privire la infestarea cu hepatita A.

Atât agenţiile de turism româneşti, cât şi turoperatorii europeni şi-au informat turiştii cu privire la zonele în care scăldatul este permis, mai anunţă ANAT, care cere o reacţie fermă a autorităţilor din România, pentru ca turiştii români să poată pleca în vacanţe sau să aibă temei legal de a cere restituirea banilor plătiţi pentru biletul pe litoral.

"Este o problemă de responsabilitate şi aşteptăm reacţia fermă a autorităţilor din România", a declarat Lucia Morariu, preşedintele ANAT, care a explicat că sute de mii de turişti români au deja contractate şi plătite vacanţe pe litoralul bulgăresc al Mării Negre iar operatorii parteneri care au furnizat vacanţe în Bulgaria agenţiilor româneşti de turism percep penalităţile de retragere prevăzute în contracte, dacă vacanţele sunt anulate fără să existe o situaţie de risc acceptată oficial de autorităţi.

Sâmbătă, ministrul delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu anunţa că apa Mării Negre nu pune "pentru moment" riscuri pentru sănătatea publică pe litoralul românesc, declarând că vor fi efectuate verificări suplimentare iar concluziile vor fi comunicate publicului "în cel mai scurt timp.":

"Pentru moment, datele ştiinţifice cuprinse în analizele periodice arată că nu există niciun risc pentru sănătatea publică a turiştilor aflaţi pe litoral. Cu toate acestea, vom efectua verificări suplimentare, ale căror concluzii vor fi comunicate publicului în cel mai scurt timp", a declarat sâmbătă Costoiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor