Palatul Regal din Mamaia vândut pe echivalentul a 70 de lei

Cei care îşi imaginează că un palat regal costă o avere şi că trebuie să fii nabab ca să îţi permiţi să cumperi aşa ceva, ei bine, se înşeală. Palatul Regal din Mamaia, de exemplu, a fost privatizat în schimbul unei sume care la vremea respectivă echivală cu alocaţia unui elev pe două luni, sau cu preţul unei perechi de adidaşi ieftini, de bazar.
(photos.com)
Loredana Diacu
07.07.2014

Cei care îşi imaginează că un palat regal costă o avere şi că trebuie să fii nabab ca să îţi permiţi să cumperi aşa ceva, ei bine, se înşeală. Palatul Regal din Mamaia, de exemplu, a fost privatizat în schimbul unei sume care la vremea respectiva echivala cu alocaţia unui elev pe două luni, sau cu preţul unei perechi de adidaşi ieftini, de bazar.

O investigaţie a publicaţiei www.info-sud-est.ro a urmărit soarta splendidului palat al Reginei Maria de pe malul mării de la vânzarea sa şi până în prezent, când, după ani de funcţionare ca şi club de noapte, a ajuns aproape o ruină în curtea căruia cineva, nu se ştie cine, întinde rufe şi prăjeşte mici.

Conform jurnaliştilor de la publicaţia ante-menţionată, imediat după revoluţie, Palatul Regal din Mamaia a ajuns în subordinea companiei de stat SC MAMAIA SA, o companie cu datorii imense şi care, în 2010, a scos la vânzare, alături de Litoral SA şi Neptun-Olimp SA active în valoare de peste 7,4 milioane de euro.

Printre aceste active se numără şi Palatul Regal, vândut în 2003 firmei SC. LIGHT SYSTEM SRL în baza unui contract de asociere semnat în 2002 (deşi, surpriză, firma s-a înfiinţat în 2003). SC LIGHT SYSTEM SRL a primit palatul în schimbul sumei de 709.309,60 de lei., echivalentul, la valoarea actuală a leului, a 70,9 RON.

Castelul a fost transformat în club de noapte şi exploatat într-o flagrantă încălcare a legii Monumentelor (legea 422/20011) până în 2011 când un incendiu devastator a dus la închiderea sa. În prezent, Castelul Reginei Maria este la un pas de prăbuşire, în timp ce în curtea sa sfârâie mici iar rufe întinse pe sârmă flutură în vânt, semn că Palatul ar fi locuit, fară avizul autorităţilor abilitate, evident.

Nimeni nu s-a ocupat de reabilitarea palatului, conducerea Direcţiei Judeţene de Cultură din Constanţa afirmând că proprietarii sunt de negăsit. Probabil aceasta este şi scuza Ministerului Culturii pentru că nu a luat nici o măsură pentru aplicarea Legii 422/2001, opinează info-sud-est.ro

Semnatarii contractului prin care Palatul Regal s-a vândut pe 70 de lei

Semnatarul contractului din partea MAMAIA SA a fost Dan Lucian Victor, actualmente acţionat în instanţă de fostul său angajator pentru daune de 700.000 de euro, după ce un control al ANAF, efectuat după plecarea acestuia din funcţie ar fi scos la iveală furtul a câtorva zeci de miliarde de lei vechi, din banii statului, jaf desfăşurat de-a lungul anilor 2003-2009 exclusiv sub semnătura lui Lucian Victor Dan, conform www.info-sud-est.ro.

În paranteză fie spus, în timp ce era director general la MAMAIA S.A, Lucian Victor Dan era, în acelaşi timp, asociat şi administrator al SC Perfect Team Net SRL Bucureşti, firmă care deţine Bamboo, astfel încât îşi închiria singur terenul pentru club, îşi stabilea singur valoarea chiriei etc.

Cumpărătorul palatului, SC LIGHT SYSTEM firmă înfiinţată în 2003 şi având sediul social în localitatea Mamaia, la adresa ”Discoteca şi piscina Castel”, judeţ Constanţa are trei asociaţi, două persoane fizice plus offshore-ul cipriot RADOWAY LIMITED.

Conform www.info-sud-est.ro, care citează pagina demedia.ro şi hotnews.ro, RADOWAY LIMITED este acţionar majoritar la Radio Total şi are 56% din acţiunile Expresiv SA (alături de Cornel Nistorescu şi FSLI Petrom) care deţine licenţa Gold FM. Tot RADOWAY LIMITED deţine peste 50% din acţiunile Grupului Editorilor şi Difuzorilor de Presă (proprietar al reţelei de furnizare a presei Acces Press), alături de offshore-ul cipriot Stonecom Limited, conform unor informaţii făcute publice de jurnaliştii Kamikaze după ce Acces Press a interzis furnizarea revistei.

Tot jurnaliştii Kamikaze susţineau că Radoway Limited şi Stonecom Limited sunt controlate de Sorin Ovidiu Vantu.

Articolul original poate fi citit la http://www.info-sud-est.ro/privatizările-anilor-2000-sc-mamaia-sa-vândut-palatul-reginei-maria-din-staţiune-pentru-70-de-lei/

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor