Oficial chinez avertizează universităţile să nu promoveze ‘valorile occidentale’ la cursuri

Un politist chinez în faţa unui ecran cu LED-uri din Piaţa Tiananmen in Beijing, China.
Un politist chinez în faţa unui ecran cu LED-uri din Piaţa Tiananmen in Beijing, China. (Feng Li / Getty Images)

Universităţile şi colegiile din China ar trebui să interzică manualele care promovează valorile occidentale pentru a se asigura că studenţii chinezi nu sunt influenţaţi de “idei negative”, a declarat joi ministrul chinez al educaţiei Yuan Guiren, potrivit agenţiei de ştiri Xinhua.

În cea mai recentă indicaţie din ultimile luni privind o intensificare a restricţiilor asupra mediului academic din China, Yuan a declarat că autorităţile nu numai că ar trebui să intensifice controlul asupra manualelor importate ci ar trebui de asemenea să se asigure că în sălile de clasă nu se vor fac niciodată afirmaţii care să discrediteze Partidul Comunist Chinez (PCC) aflat la conducere, Constituţia ţării sau ideologia socialismului.

Profesorii nu ar trebui să aibă voie “să îşi expună propriile nemulţumiri” şi ar trebuie să ofere studenţilor “o îndrumare pozitivă”, potrivit lui Yuan care a făcut aceste afirmaţii în timpul unui simpozion la care au participat reprezentanţi ai celor mai bune universităţi din China, conform unui articol publicat de Internaţional Business Times.

Yuan a mai afirmat că profesorii trebuie să fie fermi şi să menţină linia politică şi legală a PCC.

Controlul statului asupra instituţiilor de învăţământ din China s-a intensificat de când preşedintele Xi Jinping a preluat conducerea PCC în 2012. Recent, câţiva academicieni percepuţi ca fiind critici la adresa conducerii ţării, au fost fie întemniţaţi fie înlăturaţi din funcţiile lor.

Astfel, în octombrie 2014, economistul chinez Xia Yeliang, profesor la Universitatea Peking, a fost concediat după ce a cerut reforme democratice în China. Mai devreme, în septembrie 2014, proeminentul intelectual uigur Ilham Tohti – care a făcut apel pentru un dialog mai amplu şi deschis între Beijing şi minoritatea uigurilor din regiunea tulburată Xinjiang – a fost întemniţat pe viaţă pentru promovarea separatismului. Câţiva dintre studenţii săi au fost de asemenea aruncaţi în închisoare.

Comentariile lui Yuan se conformează cu declaraţiile anterioare făcute de conducerea chineză.

În decembrie 2014, liderul PCC, Xi Jinping, a cerut universităţilor să ofere studenţilor “o călăuzire ideologică” şi că aceste instituţii să se transforme în “universităţi socialiste cu trăsături chineze”, conform rapoartelor media.

Mai devreme în această lună, PCC a cerut universităţilor, printr-o directivă, să se asigure că teoriile socialismului chinez şi ale marxismului “vor intra în capul studenţilor” şi că acestea nu vor exista numai în manuale şi sălile de clasă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe