Cel mai mare sistem de peşteri subacvatice din lume, descoperit în Mexic [video]

Peşteri subacvatice, Mexic (Herbert Meyrl/GAM)
Mioara Stoica
25.01.2018

După 10 luni de muncă intensă, grupul de explorări subacvatice din cadrul proiectului Great Maya Aquifer Research (GAM) a descoperit ceva unic: o legătură între două dintre cele mai extinse sisteme de peşteri de apă subterane: Sac Actun şi Dos Ojos, situate sub peninsula mexicană Yucatan. Descoperirea arată că cele două "lumi" sunt de fapt o reţea imensă de peşteri, cea mai lungă din lume: 344 kilometri.

Guillermo de Anda, directorul proiectului GAM, explică: "Acesta este cel mai important sit arheologic subacvatic din lume, cu cel puţin o sută de contexte arheologice diferite, cu mărturiile primilor colonişti ai Americii, ale faunei dispărute şi, evident, ale culturii Maya”.

Studiul, coordonat de Robert Schmittner (The Great Maya Aquifer Research Project), a ajuns la un punct de cotitură în 2017, cu implicarea unui grup de diverşi specialişti în peşteri subacvatice. Schmittner căuta de câţiva ani o conexiune dar, până astăzi, încercările sale l-au condus doar să descopere mereu noi galerii, nu trecerea mult aşteptată.

Alte surprize. Înaintea aceastei descoperiri, cel mai lung lanţ de peşteri subacvatice din lume era acela din Ox Bel Ha (267 km), la sud de Tulum, Mexic. Sac Actun se afla pe locul al doilea, cu 260 de kilometri, urmat de Koal Baal (91 km) şi Dos Ojos (86 km).

Conform regulilor de denumire folosite în speologie, atunci când două sisteme de peşteri se întâlnesc, este păstrat doar numele celui mai mare. Cu toate acestea, pentru Schmittner, este încă devreme să decidă cu privire la nume, deoarece sistemul de peşteri ar putea fi conectat cu cel puţin alte trei. În această zonă, potrivit sondajului Quintana Roo Speleological Survey, ar exista 358 sisteme de peşteri subacvatice cu peste 1.390 km de tuneluri.

Bogăţii inestimabile. Cercetările efectuate în ultimii ani sunt extrem de importante - poate chiar mai importante decât lungimea peşterii subacvatice - deoarece au permis să se descopere faptul că vastul rezervor de apă dulce care caracterizează regiunea Yucatan susţine o mare biodiversitate şi o relaţie strânsă cu omul, în special din trecut.

De fapt, cercetătorii au descoperit în interiorul peşterilor un număr mare de artefacte care datează din perioada Maya şi, de asemenea, resturi de oase care trebuie studiate în detaliu. De Anda explică: "Am adus la lumină peste 100 de exponate de faună dispărută, schelete umane, ceramică şi alte obiecte mayaşe. Am descoperit tuneluri care ne duc înapoi cu 10-12.000 de ani".

Mai multe informaţii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor