Cel mai cinstit Guvern: Ministrul Mariana Câmpeanu şi-a declarat soţul invalid

Mariana Câmpeanu, Ministrul muncii, la întâlnirea cu reprezentanţii pensionarilor, Palatul Victoria (Epoch Times România)
Loredana Diacu
19.02.2014

În anul 2005, actualul ministru al muncii Mariana Câmpeanu, la vremea respectiva director executiv al Casei de Pensii Judeţene Ilfov, i-a acordat soţului său, Iulian Câmpeanu, pensie de invaliditate gradul I şi indemnizaţie pentru însoţitor, informează Centrul de Investigaţii Media (CIM).

Invaliditate de gradul I presupune că persoanele care sunt în această situaţie sunt caracterizate prin “pierderea totală a capacităţii de muncă, de autoservire, de auto-conducţie şi de orientare spaţială", invalidul necesitând îngrijire sau supraveghere permanentă din partea altei persoane”. Astăzi, la 9 ani de când ia de la stat, lună de lună pensie de invalid în cea mai gravă stare, Iulian Câmpeanu pare că "s-a vindecat" spectaculos: merge la nunţi şi, aşa lipsit de orientare spaţială cum a fost declarat, nimereşte drumul până la grădiniţa de unde îşi ia nepotul şi până la cele două firme la care este acţionar (una dintre ele în dizolvare). Fără să fie însoţit. Cu toate acestea, grav "invalidul" Câmpeanu a încasat, din 2005 şi până în prezent, suma de 54.184 de lei numai din indemnizaţia pentru însoţitor, primită odată cu pensia.

Iulian Câmpeanu şi-a depus cererea pentru acordarea pensiei de invaliditate în 2005, la o zi după ce i s-a desfăcut contractul de muncă la Casa de Pensii Ilfov unde era director soţia sa, deşi ar fi trebuit să-şi depună actele la Bucureşti, unde locuia. Cererea i-a fost acceptată, deşi era completată necorespunzător şi nu era însoţită nici de certificatele medicale necesare.

Decizia asupra capacitaţii de muncă a lui Câmpeanu (incapacităţii în cazul de faţă) a fost dată la o săptămână după depunerea cererii, de medicul Barbu Cerbulescu, specialistul în expertiza muncii angajat al Casei de Pensii Ilfov conduse de Mariana Câmpeanu.

Decizia medicului Cerbulescu nu conţine nicio referire la vreun dosar medical, nu are decât o semnătură, deşi sunt necesare trei, iar la rubrica “diagnostic clinic” conţine o serie de formulări destul de generale, conform specialiştilor consultaţi de CIM şi fără să aibă mare legătură cu starea de fapt a lui Iulian Câmpeanu. De exemplu, pe decizia emisă de medic apar patologii precum ateroscleroză şi lacunarism cerebral sau sindrom psiho-organic.

Pentru ca un bolnav de ateroscleroză să fie încadrat la invaliditate de gradul I ar trebui însă, conform specialiştilor consultaţi de CIM ca bolnavul să fi suferint practic amputaţii la nivelul membrelor inferioare, ceea ce nu este cazul lui Câmpeanu care merge bine mersi pe picioarele lui. Cât despre lacunarismului cerebral, pentru a fi invalid de gradul I de invaliditate, este necesar ca boala să se manifeste prin “mari deficienţe locomotorii care să facă persoană nedeplasabilă sau în situaţia de a nu se hrăni singură”. Ceea ce iarăşi nu este cazul în situaţia de faţă.

Închizând ochii la toate micile "neajunsuri" legate de dosarul lui Iulian Câmpeanu, funcţionarii Casei Judeţene de Pensii Ilfov condusă de Mariana Câmpeanu a emis pentru soţul acesteia decizia 114198 prin care îi acordă “pensie de invaliditate cu indemnizaţie de însoţitor, acordându-i lui Iulian Câmpeanu o pensie de 3.450.211 lei vechi şi o indemnizaţie de însoţitor de 3.100.000 de lei vechi.

Convenabil, Iulian Câmpeanu nu a indicat o persoană care să primească îndemnizaţia de însoţitor, ci încasează banii personal. Unei persoane care lucrează ca însoţitor i se calculează serviciile prestate pentru invalid ca vechime în muncă şi deci, din moment ce în scriptele autorităţilor nu există nimeni care să figureze ca însoţitor al lui Câmpeanu, este de presupus fie că un astfel de însoţitor nu există fie că Iulian Câmpeanu plăteşte din 2005 pe cineva care nu a dorit ca aceşti 9 ani să îi fie consideraţi vechime în muncă.

Conform unui fluturaş de pensie de-al lui Câmpeanu obţinut de CIM, în noiembrie 2013, soţul ministrului Muncii, încă "invalid", a primit de la stat suma de 1.530 de lei pensie de invalid plus indemnizaţie de însoţitor.

Mariana Câmpeanu a refuzat să facă declaraţii oficiale pe acest subiect.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor